Kevesebb műanyag, természetesebb élet

Az 2011-ben Ausztráliából indult „Plastic Free July” kezdeményezés mára szinte az egész világon elterjedt, tavaly 170 országból mintegy 120 millió ember csatlakozott hozzá. Magyarország is ekkor lett tagja a résztvevő országoknak, miután a Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Humusz Szövetség és a Refill együtt meghirdette a „Műanyagmentes Júliust”.

A műanyagmentes július lényege, hogy egy teljes hónapon át a mindennapi életünkből próbáljuk meg kiiktatni az egyszer használatos műanyagokat, válasszunk helyettük inkább környezetkímélő alternatívát.

Az évente gyártott 300 millió tonna műanyaggal kapcsolatban az a legnagyobb probléma, hogy legalább a fele egyszer használatos: funkcióját csak pillanatokig látja el, ám több száz évbe telik mire lebomlik. Az először gyártott műanyag még itt van velünk a Földön – és nagyon hosszú ideig itt is marad – szennyezni bolygónkat.

A kukába kidobott műanyag a hulladéklerakóba, majd hulladékégetőbe kerül, de jelentős részét nem gyűjtjük szelektíven, így a természetet szennyezi.
Folyókban, óceánokban köt ki, ahol hatalmas összefüggő „szemétszigeteket” alkot, a környezeti hatások által felaprózódik, és az így keletkezett a mikro-műanyagrészecskék bekerülnek a táplálkozási láncba.

A legnagyobb műanyag szennyezők közül is a PET palackoké lesz a főszerep ebben a hónapban, hiszen a mostani rekkenő hőségben ez az egyik leggyakoribb egyszer használatos műanyag. Mindenkinek jobb lenne tehát, ha ezekből csak a legszükségesebb mennyiséget használnánk. Ugyanezt megtehetnénk a felesleges csomagolásokkal, nejlonzacskókkal, műanyag evőeszközökkel (poharak, tányérok, szívószálak).

Rossz szokásaink miatt természetesen nem várhatunk azonnal teljes műanyagmentességet, de sem pénzbe, sem nagy fáradságba nem kerül, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, és az sem, hogy mindig legyen nálunk egy kis helyen elférő vászontáska, vagy hosszú ideig használható, erős műanyag bevásárló szatyor. És az első lépést már meg is tettük a 3R-el [Reduce (csökkentsd!) – Reuse (használd újra!) – Recycle (hasznosítsd újra!)] jelölt környezettudatos cselekvés felé.

Ha pedig júliusban sikerül elkezdeni, akkor augusztusban folytatni már könnyebb lesz. (Persze vannak még közöttünk olyanok, akiknél azt is nagy eredményként könyvelnénk el, ha nem dobna el mindent ott, ahol éppen tartózkodik!)

Kiss Barnabás