Kézről kézre

Kulturális hírek

2018. január 18-án (csütörtök) 18 órakor újra felgördül a függöny a Sajószentpéteri Művelődési Központ Színháztermében, hogy második előadásával folytatódjon a 2017/18-as színházi évad. Ezúttal a nagy francia nevettető Georges Feydeau „Kézről kézre – avagy az asszony körbejár” című bohózatát hozza el nekünk a Pesti Művész Színház társulata.

A darab évszázados, a történet örök. Az éppen aktuális technikai eszköz még messze nem az okos telefon, hanem csupán egy gramofon, de bután használva bizony az is rejtegetett már veszélyeket.

A makulátlan erkölcsű francia házaspár makulátlan nappalijában vagyunk: Alcide Chanal (Szabó-Sipos Barnabás) távol élő húgának esküvője alkalmából gramofonnal rögzített gratulációja után a fránya szerkezet véletlenül bekapcsolva marad. És természetesen olyat is fölvesz, amit nem lenne szabad. És amitől szemünk előtt fordul fel a világ, de legalábbis Francine (Fogarassy Bernadett), a jómódban élő fiatalasszony, és az őt tisztességes feleségként ismerő és tisztelő tekintélyes társaság élete. A hölgy ugyanis valójában nagyon csapodár, kalandjai során még házasságtörésbe is bonyolódik, mint a férj által meghallgatott felvétel is bizonyítja, most éppen a férj egyik gyerekkori barátjával Émile Renauxval (Egyházi Géza) készül randevúzni. Lelepleződés, ökölharc, rendőrség, a társaság sem éppen olyan makulátlan, mint eddig mutatták. Dominóként dőlnek dugába a házasságok, válnak Chanalék, Émilt is elhagyja a felesége Sophie (Tunyogi Bernadett). Férjek, feleségek, szeretők, udvarlók menekülnek egymás karjából egymás karjába, hogy minden reményteli fordulattal egyre nagyobb bajba kerüljenek.

A Pozsgai Zsolt által színre vitt, Hamvai Kornél fordította fergeteges vígjátékban láthatjuk még Várkonyi Andrást, Cseke Katinkát, Borbáth Ottíliát, Pálfai Pétert, Jánosi Dávidot, Bodrogi Attilát.

Egykor Ady Endre is megnézte a darabot Párizsban, és azt írta róla: „E bolondos, könnyű darab felett a hangulatok tarka illatfelhői lengenek. Nevessenek, de egy helyütt a darabban szinte megható, nemes poézis strófái csöngenek. Merészen kacérkodik néha a legszivárványosabb filozófiával, sőt magával az irodalommal…”
Egy év elmúltával Budapesten is újra megnézte:
Feydeau úr, ez az elmés ember annyi intelligenciával még nem volt elmés, mint e darabjában. És micsoda őrületesen bolondos helyzetek és figurák. Szikrázott úgy, hogy a szikrák rózsacsokrokat rajzoltak. De azért nem volt ez egészen léha este. Feydeau könnyek között tréfált.

Adyn kívül még egy ok, hogy csütörtökön a bérleteseken kívül mások is ezt a színházi élményt válasszák kikapcsolódásként: 1977-ben Marton László TV-játékot is rendezett belőle, amelynek szereposztásában megtalálhattuk Balázs Pétert, Halász Juditot, Hernádi Juditot, és Körmendi Jánost.
Tehát bizonyára jó szórakozást ígér a sajószentpéteri színházkedvelő közönségnek is a darab, amelyre jegyeket 2.000 Ft, és 1.800 Ft ellenében a helyszínen is válthatnak.

Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör