Körforgalom ünnepélyes átadása

2018. november 29-én (csütörtökön) 11.00 órától ünnepélyes keretek között megtörtént a „Fenntartható települési közlekedésfejlesztési program” keretén belül kiírt a TOP-3.1.1-15-BO1-2016-00020 számú „Körforgalom építése a 26. és a 27. számú főutak csomópontjában és kapcsolódó közlekedésbiztonsági fejlesztések” elnevezésű projekt átadása.

Sajószentpéter Város Önkormányzata a sikeres pályázat után, 100 % mértékű támogatással 167.611.204 Ft összegű, 2018.10.31. befejezési határidejű projektben a két főút kereszteződésében kiépített körforgalmon kívül egyéb közlekedési fejlesztések is megvalósultak. A körforgalomtól kiinduló Rákóczi Ferenc út – Kálvin tér menti útszakaszon kerékpárforgalmi létesítményt hoztak létre, kerékpárnyomvonal kijelölésével, piktogramok felfestésével. Megtörtént a temetőhöz, valamint a Területi Szociális Központ és Bölcsődéhez vezető utak közötti járdaszakasz akadálymentesítése és a városon áthaladó főút 13 db gyalogos-átkelőhelyénél csúszásmentes, vörös színű figyelemfelkeltő burkolat kialakítása is.

A csípős november végi délelőttön dr. Faragó Péter, Sajószentpéter polgármestere köszöntötte a tervező, a kivitelező képviselőit, a meghívott vendégeket, majd a hideg napot is meleggé varázsolni képes alkalomnak nevezte ennek a bonyolult, nagy járműforgalom mellett kivitelezett létesítménynek az átadását. Mivel minden rossznak jó a vége, a nehézségeken túllépve örüljünk hát együtt a város veszélyes kereszteződésének forgalmát megváltoztató beruházás eredményének.

Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében örömét fejezte ki, hogy rövid időn belül ez már harmadik átadás, amely azt jelzi, hogy Sajószentpéter fejlődő város. A célnak – politikai szimpátiától függetlenül – mindig közösnek kell lennie: a térség fejődése, az emberek életének jobbá tétele. A körforgalom is ezt az üzenetet adja át az itt élőknek és az erre utazóknak egyaránt. Hogy méltatlanok voltak a kivitelezést különböző felületeken ért támadások, igazolja az eredmény is. Újra reményét fejezte ki, hogy a 26. számú főút elkerülő szakaszának átadására (amely az átmenő forgalmat, ezzel a légszennyezettséget is csökkenthetné – a szerk.) sem kell már sokat várniuk a térségben élőknek. A két országos főút találkozásánál épült körforgalom jelképes üzenete Karácsony felé haladva, hogy az emberi utaknak is ilyen harmóniában kellene összekapcsolódniuk. Hiszen egymást erősítve további nagy dolgokat is véghez tudunk vinni.

Peiker Tamás a Magyar Közút megyei igazgatója kiemelte, hogy a ’80-as évek óta mindig a problémásak, szakmailag megoldandók között emlegetett kereszteződés helyén ma egy korszerű körforgalmi létesítmény szolgálja a biztonságot. Balesetmentes közlekedést kívánva köszönte meg a közlekedők néhány havi türelmét, és mindenkinek a közreműködését, aki hozzájárult a megépítéséhez.

Végül Demeter Zoltán, dr. Faragó Péter, Szilvai József Attila (a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója), és Szabó János (a BorsodChem Zrt. beszerzési és beruházási igazgatója) a nemzeti színű szalag átvágásával ünnepélyesen is átadta a létesítményt a forgalomnak.

Az átadási ceremónia a Rendezvények Házában folytatódott, ahol a megvalósításában részt vállalók a projekt szakmai, és pénzügyi részleteibe is beavattak mindenkit. A Sajó TV ennek folyamatáról és eredményéről készült rövidfilmje pedig madártávlatból is jól láttatta, hogy a körforgalom és környezete (amely hamarosan még tovább fejlődik) újabb ékköve lett városunknak. Az alkalom hangulatát a színpadon a helyi óvodások, néptáncos fiatalok tették még ünnepélyesebbé. Amit a közös ebéd előtt a Miskolc Dixieland Band billentyűse (Bundzik István) és trombitása (Várkoly Imre) két jazz-sláger előadásával meg is koronázott.

Hogy útban hazafelé Louis Armstrong örökzöldjét dúdolva mindenki ráébredhessen: „milyen szép a világ”. De csak akkor, ha mi embereknek közösen teszünk is érte.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése