Kormányablak Sajószentpéteren is

Sajószentpéteren tavaly december 15-én bezárt az Okmányiroda, hogy felújítás és átalakítás után a helyén 2018. március 19-én megkezdhesse működését a Kazincbarcikai járás második, Borsod-Abaúj-Zemplén megye huszadik Kormányablaka.

A 2018. március 14-ei megnyitó ünnepségen a meghívott vendégek, és a megjelent érdeklődők üdvözlése után Kecskés Lili, a Kossuth Lajos Általános Iskola végzős tanulója szavalta el Heltai Jenő „Szabadság” című versét.

Ezt követően Demeter Ervin Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja ismertette azt a fejlesztési programot, amelynek legfontosabb célja az ügyfélbarát területi közigazgatás megteremtése, a szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása. E cél elérésének egyik eszköze a kormányablakok hálózatának kiépítése és működtetése, bennük a szolgáltatás színvonalának folyamatos fejlesztése. Mint elmondta, szemléletváltásról is szó van, ugyanis amíg korábban a kormányhivatalban dolgozók feladata a közösségi szabályok betartatása volt, addig ma az, hogy az emberek ügyeit elintézzék. Akkor eredményes a kormánytisztviselő, ha elintézi az adott ügyet. Nem könnyű, hisz ma már 1500 féle ügykör van a kormányablakokhoz delegálva.

Szaniszló János, a Kazincbarcikai Járási Hivatal vezetője helyi adatokkal támasztotta alá a fejlődést: 2013 első munkanapján, reggel 8 óra 10 perckor futott be az első ügy a járási hivatal kereteiben működő kormányablakhoz és 2017 év végére az elintézett ügyek száma 557.546 (ebből Sajószentpéteren 114.000), a fogadott ügyfelek száma 2014-ben 55.000, míg 2017-ben már 73.439 fő. Ennek további gyarapításában nagy szerepe lesz a Sajószentpéteri Kormányablaknak, amely stratégiai helyen, három járás – a Miskolci, az Edelényi és a Kazincbarcikai – határán fekszik, így az ügyfelek ezekből is ide jönnek ügyeiket elintézni. Itt egy hat ablakos kormányablak működik majd, hétfőn 7 – 17, a hét többi napján 8 – 18 óra között várja az ügyfeleket.

Szarka László, a miskolci Ornament 2000 Kft. ügyvezetője a kivitelezés főbb adatait ismertette, és ő is megköszönte Sajószentpéter városnak és vezetésének a segítő közreműködést, amely által is vált lehetővé 60 nap alatt egy informatikai hátterében és arculatában is XXI. századi igényeknek megfelelő kormányablak kialakítása.

Miután Jármi Zoltán görög-katolikus parókus megszentelte az épületet, a kormánymegbízott, a járási hivatalvezető, és az ünnepségen jelen lévő Demeter Zoltán országgyűlési képviselő a nemzeti színű szalag ünnepélyes átvágásával átadta az épületet a leendő használóinak.

Kiss Barnabás

 

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör