Középpontban: a gyermek

Egyéb

A Sajószentpéteri Területi Szociális Központ és Bölcsőde 2017. november 22-én, szerdán délelőtt 10.00 órától szakmaközi napot rendezett, amelynek központi témájául a gyermekvédelmet, és családsegítést választotta.

A TSZK fennállásának harmincadik születésnapja alkalmából beszélgettem Aleva Mihályné intézményvezetővel, aki egy kérdésemre jogos büszkeséggel válaszolta, hogy szakmai körökben sokszor emlegetik követendő jó példaként a gyermekvédelemben elért eredményeiket. A siker egyik kulcsát pedig abban látta, hogy a jól működő napi kapcsolatok mellett a társintézményeket, társ-szervezeteket és minden szóba jöhető érintett partnert bevonva rendszeresen szerveznek szakmai napokat. Ezek a tapasztalatcserék és az együttgondolkodás teszi még hatékonyabbá a munkájukat.

A mostani szakmai napon elsőként a sajnos nagyon sok család – főként gyermek – életét érintő kérdés került terítékre: a válás. A családjogi törvény változását, és a rendelkezések gyakorlati megvalósulását boncolgatta néha érdekes, többször szomorú példákon keresztül dr. Jacsó Pál jogász, aki néhány jó tanáccsal is szolgált. Ha mindenképpen kenyértörésre kerül a sor, akkor a szülői felügyeleti jogról, a szülői kapcsolattartásról, és a tartásdíjról mindenképpen próbáljunk megállapodni előrelátóan és lehetőleg írásban. Amihez érzelmi intelligencia és kompromisszumkészség szükséges. Ilyenkor hosszú távra hozunk döntéseket, következményei akár a gyermek egész életére kihatnak. Ne a gyereken keresztül akarjuk a saját érdekeinket érvényesíteni! A legfontosabb pedig: minden szereplőnek, minden döntésében messzemenően a gyermek érdekeit kell figyelembe vennie!

A második témakör középpontjában is elsősorban a gyermek állt, de felnőtteknek is szolgált hasznos ismeretekkel: a biztonságos internethasználat. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság vizsgáló tisztje Kriston-Pál Katalin címzetes rendőr őrnagy az internet áldásaival és átkaival kapcsolatos alapismereteket igyekezett megismertetni a jelenlévőkkel. Bemutatta a számítógépes, és telefonos internetezés közben ránk leselkedő veszélyek elhárításának módjait a biztonságos jelszó választásától a tartalmak, információk megosztásán, a vírushordozók kiszűrésén át a külső zaklató, vagy zsaroló támadásokig. Dr. Sallai István rendőr őrnagy, vizsgálati osztályvezető pedig a rendőrség kiberbűnözés elleni napi harcának gyakorlatába engedett némi betekintést. Akinek legfontosabb tanácsát érdemes megfogadni: mindig kérjünk segítséget. A gyerekek a felnőttektől, a felnőttek pedig szükség esetén a rendőrségtől. Minél rövidebb időn belül. Előválasztó szám nélkül ingyenesen telefonálhatunk a 116-111 számra, írhatunk „EMIL”-t, de akár csetelhetünk is (kek-vonal.hu).

A szakmai nap zárásaként a Szalézi rend fenntartásában 1993 óta Kazincbarcikán működő Don Bosco Általános Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium képviseletében Molnár-Gál Béla igazgató, valamint Morvai Anita gyermek- és ifjúságvédelmi felelős valójában egy kihelyezett nyílt napot tartott. A „Mit tudunk az iskolájukról?” nyitó kérdésre bizony legtöbbünk csupán az előítéletek és sztereotípiák özönével tudott volna válaszolni. Ám a bemutatkozásuk alatt egyre inkább szembesülnünk kellett azzal, hogy ezek a válaszok mind azt igazolnák, hogy szinte semmit sem tudunk róluk. Pedig néhány sajószentpéteri gyereknek is ez az iskola lehetne a legutolsó esélye. Mert mint névadójuk (a szentté avatott olasz pap), ők is a szegény, hátrányokkal küszködő, szinte számkivetett gyerekeket segítik szakma vagy az érettségi megszerzéséhez a prevenció, az állandó, segítő jelenlét, az odafordulás, és a szereteten alapuló pedagógia alkalmazásával. Ehhez a pedagógusoktól nagyfokú elhivatottság, egy másfajta szemlélet, és speciális módszerek (rendszeres családlátogatás, kihelyezett szülői értekezlet) is szükségesek.

Ezt igazolja az iskola igazgatójának a névadót idéző záró gondolata is: „ha a szegény gyerekekkel foglalkozol, a világ egyik fele elfogad, a másik támogat, dicsér, de helyedre senki sem fog állni”. Valahogyan így gondolják ezt a szociális ágazatban dolgozó szakembereink is.

Kiss Barnabás