Kultúra

Sajószentpéter kulturális élete

Sajószentpéter város kulturális élete három színtéren zajlik: a művelődési központban, Rendezvények Házában, valamint a városi könyvtárban.

Ebben meghatározó szerepet játszanak a saját kulturális műhelyek, amelyek a város ünnepeinek, rendezvényeinek színvonalát emelik, emellett lehetőséget nyújtanak a tehetségek felkutatására is.

kultura

A „Gyöngyszem mazsorett csoport” 1999 óta működik Sztofán Zsuzsa vezetésével a művelődési házban. A felkészülés junior és cadet korcsoportban zajlik. Szabadtéri fellépéseiken fúvószenekar kíséretében színvonalas menettáncot, színpadi szerepléseik alkalmával modern tánckoreográfiákat adnak elő a megfelelő ruhakollekciókban. A fellépések, versenyek során pomponnal, zászlóval, bottal, szalaggal dolgoznak. Külföldi fesztiválokra is eljutottak már, a mazsorett és modern tánc magyar bajnokságain számos dobogós helyezést, és bajnoki címet szereztek.

A „Sajógyöngye Népdalkör” 2007-ben alakult meg Orosz Marianna ének-zene tanár vezetésével. A jelenleg huszonkét tagú vegyes kar célul tűzte ki a népi kultúra hagyományainak ápolását, a magyar népdalkincs népszerűsítését, és tovább adását. Egyre bővülő repertoárjuk mára több száz népdalból áll, legszívesebben Borsodban gyűjtött dalcsokrot énekelnek. Fennállásuk ötéves jubileumán kiadták első önálló CD lemezüket. Sajószentpéter város képviselő testülete 2013-ban a népdalkör tagjait Elismerő Plakett kitüntetéssel jutalmazta.

2009 óta minden év végén vendégül látják a környék kórusait a „Sajómenti Népdalköri Találkozón”.

A „Freedance 2008 Táncsport Egyesület” 2008-ban alakult Sólyom Attila tánctanár vezetésével. Célul tűzték ki, hogy a tánckedvelő fiataloknak lehetőséget biztosítsanak a rendszeres mozgáshoz, állandó fejlődéshez. 2010 óta a Magyar Táncsport Szövetség tagjaként rendszeresen megmérették magukat versenytáncos, de legtöbbször formációs kategóriában. Ötödik „születésnapjukon” a Modern Táncok Magyar bajnokságán két csapatuk is első lett, ezzel kvalifikálva magukat a világbajnokságra, ahol a „Bécsi keringőt” junior, a „Gloria” latin-mix koreográfiát pedig ifjúsági korcsoportban jutalmazták aranyéremmel. A város képviselő testülete teljesítményüket 2014-ben Elismerő Plakettel ismerte el. Az egyesületté alakulásuk óta – közösen az MSK-val – minden évben megrendezik a „Sajószentpéteri Formációs és Táncgála” elnevezésű seregszemlét.

A „Tücsökmadár” gyermek néptánc együttes 2004 szeptembere óta működik, a miskolci Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola kihelyezett tagozataként a sajószentpéteri Kossuth Lajos Iskolában. A táncosokat Körmöndi Tamás ezüstpitykés táncos tanítja, aki heti négy órában foglalkozik a lelkes növendékekkel.

A „Sajószentpéteri Irodalmi Kör” 2016. április 9-én mutatkozott be a város irodalomkedvelő közönsége előtt. Egy évvel korábban határozta el néhány helyi amatőr költő, hogy a Lévay József Városi Könyvtárban szombati irodalmi délelőttöket szerveznek. Az összejövetelek sikerét látva létrehozták az Irodalmi Kört, amely a Lévay-napok tiszteletére helyi tanulók és felnőttek számára versíró pályázatot írt ki. A hagyományteremtő felhívásra húsz alkotó hatvan alkotását küldte be. Őket és minden versbarátot szeretettel várnak rendezvényeikre a könyvtárba.

Programajánló
Pécsi Sándor Művelődési Ház
Látnivalók

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör