Kultúrházak Éjjel-Nappal

Kulturális hírek

Magyar Népművelők Egyesülete ebben az évben is meghirdette a „Kultúrházak Éjjel-Nappal” elnevezésű országos programot. Mivel ez már tizenegyedik a sorban, bátran nevezhetjük akár hagyományosnak is. A 2016. február 10-12. közötti hétvégi napok rendezvénysorozatának témája és egyben alcíme ugyanis a „Mindennapi hagyományaink”.

A 2017. évi „Kultúrházak Éjjel-Nappal” elnevezésű országos program meghirdetője és lebonyolítója a Magyar Népművelők Egyesülete. Együttműködő partner a Hagyományok Háza, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Közhasznú Kft. Támogató az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap.

„Egyesületünk 2017-ben a fő hangsúlyt a közösségi művelődést szolgáló intézmények és színterek megújulási képességének bemutatására kívánja helyezni, hogy ráirányítsuk a figyelmet a művelődési intézmények mindennapi életünkben, hagyományaink tovább éltetésében, új hagyományok kialakításában betöltött meghatározó szerepére.” – olvasható a felhívásban.

A program célja a művelődési házak és terek nyitottsága, sokszínűsége, a helyi közösség építésében játszott szerepük hangsúlyozásával a közösségi művelődés népszerűsítése.

A Sajószentpéteri Művelődési és Sportközpont „Mindennapi hagyományaink” megélése, és újraértelmezése jegyében a javasolt programelemek közül két rendezvény megszervezésével csatlakozott a felhíváshoz.

A művelődési ház február 10-én, pénteken, 14.00 órakor először a népzene, és a néptánc kedvelőit, hagyományának jelenlegi és lelendő ápolóit várja egy jó hangulatú „Péteri Táncházba”. Ez egy régi magyar hagyomány felelevenítése, amelyre néhány éve széles körű mozgalom is szerveződött. Az egy órásra tervezett programban Hódi Klára zenekara húzza a talpalávalót, míg Körmöndi Tamás tánctanár igyekszik a résztvevőket táncba vinni, a koreográfiákat bemutatni és betanítani. A Kossuth Lajos Iskola néptáncot tanuló növendékeihez, a „Tücsökmadarakhoz” remélhetőleg sok gyerek, szülő, és érdeklődő is csatlakozik majd, hogy együtt ropják kifulladásig.

A kifulladástól megmenti a jelenlévőket 15.00 órától a „Farsangi hagyományok bemutatása, megélése” néven szereplő programelem, ugyanis ebben a táncos lábak helyett ügyes kezekre lesz szükségük. Hagyományos (és egyéni) farsangi jelmezek, álarcok, és maskara kiegészítők készítésében szakértő kezek nyújtanak segítséget egy kézműves foglalkozáson a vállalkozó kedvű gyerekeknek.

Minden gyereket, felnőttet szeretettel, és jó programokkal várnak a szervezők, és a kultúrház. Ha éjjel nem is, de nappal biztosan.

Kiss Barnabás