Látnivalók

Induljunk el együtt, nézzük meg sétánk közben közösen Sajószentpéter nevezetes épületeit!
Sajószentpéter a Sajó-völgy egyik legrégibb települése. Földrajzi fekvése igen kedvező, a Bükk hegység északi nyúlványának határán terül el. A város ősi településmagja a mai Kálvin téren található.

Észak felől közelítve meg a teret először Lévay József (1825-1918) költő, műfordító, borsodi alispán szülőházát pillanthatjuk meg. Az egykori lakóház ma emlékhelyként működik. 1927 szeptember 12-én leplezték le a házon ma is látható emléktáblát, melyen ez a felirat olvasható: „Ebben a házban született 1825. november 18-án Lévay József halhatatlan emlékezetű nagy költőnk, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Borsod Vármegye aranytollú főjegyzője és alispánja. Emlékének hálás kegyelettel Sajószentpéter.”

A költő szülőháza mellett közvetlenül a XVIII. századi népi építészet szép emléke, az egykori kovácsműhely látható az utca felé nyitott előterével, két kőoszlopra támaszkodó cseh-süveges boltozatával.
A ház ma a helyi Paál László Képzőművész Kör összejöveteleinek és alkotó munkájának biztosít helyet.

A tér legszebb és legjelentősebb épülete a XIV. században épült, eredetileg gótikus stílusú, majd átépítése után reneszánsz és barokk stílusjegyeket is hordozó református templom, melynek külseje egyszerű, hajója támpillérekkel megerősített.
Tornya 35 méter magas, kupoláját rézlemezekkel fedték be és a katolikus kereszt helyett csúcsán 1705-től a reformációt hirdető csillag látható. A templom eredeti gótikus boltozata a török támadások illetve az 1752-es tűzvész során szakadt be, festett kazettás mennyezettel állították helyre.
A műemlék épület ma az istentiszteleti alkalmak mellett kulturális események, koncertek helyszíne is.

Ha tovább sétálunk a város régi főterén megcsodálhatjuk a Gedeon család 1770 körül, késő barokk stílusban épült kúriáját. Építtetője feltehetően Gedeon Kelemen volt, aki 1749-ben kapott nemességet. Az épületet oktatási célokra építették át, ma középiskola működik benne.

Sajószentpétert bemutatva nem lehet nem említeni a település hírneves szülöttjét, Pécsi Sándort. A sok színműből és filmből jól ismert és kedvelt színész 1922. március 18-án Sajószentpéteren született. A megyénkbeli Kiskinizs községben és Ormosbányán (Ormospusztán) gyerekeskedett. Ez utóbbi településen járt általános iskolába, míg a gimnáziumi tanulmányait Sárospatakon végezte, ami után a Szíművészeti Akadémia hallgatója volt. A színészi pályát Sátoraljaújhelyen kezdte 1944 nyarán. Rövid ideig tartó katonáskodás és hadifogság után 1945-46-ban a miskolci Nemzeti Színház, majd pedig a Madách Színház tagjaként nyújtott sok-sok szerepben emlékezetes alakítást (Három nővér: Andrej, Revizor: polgármester, Kispolgárok: Percsihin, Ördög: Calenel).
Méltón nagy színészi pályafutásához, szereptanulás közben halt meg budapesti otthonában 1972. november 4-én.

levay_haz

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör