Lehár-operettel zárul a színházi évad

Kulturális hírek

A Művelődési Központ színpadán 2020. szeptember 16-án 18 órakor negyedik alkalommal is felgördül a függöny, hogy a kiszámíthatatlanná vált 2019/20-as színházi évad záróműsorán a nézők legalább egy-két órára megfeledkezhessenek a vírusról, amely meglehetősen felforgatta addig megszokott életünket.

Az utolsó bérletes előadására a Pesti Művész Színház Lehár Ferenc háromfelvonásos operettjét, a Luxemburg grófját hozza el. Az Alfred Maria Willner – Robert Bodanzky szerzőpáros 1908-ban eredetileg német nyelven megírt librettóját Gábor Andor fordította magyar nyelvre, ezt dolgozta most át a rendező Pozsgai Zsolt.

A komponista Lehár Ferenc, akinek idén ünnepeltük születése 150. évfordulóját (1870. 04 30. Komárom – 1948.10.24. Bad Ischl) a prágai konzervatórium elvégzése után színházi hegedűs, majd Bécsben a katonakarmester édesapja asszisztense, 1890-től katonazenekarok dirigense lett. Az igazi sikert azonban az 1905-ben bemutatott „Víg özvegy” hozta el számára, amelyet a világ színpadain játszották.

A szintén népszerű „Luxemburg grófja” című operettjét először a bécsi Theater an der Wien (1909. november 12.), magyar nyelven pedig a Király Színház (1910. január 14.) tűzte műsorára.

 „Sir Basil, Szaharin kormányzója szerelmes az Opera ünnepelt énekesnőjébe, Didier Angèle-be (Fogarassy Benadett). Feleségül is venné a nőt, de nem házasodhat rangján alul, nem engedi a pozíciója. Ellenben, ha Angèle, mondjuk, elvált grófnő lenne. Ehhez jön kapóra René (Csengeri Attila / Egyházi Géza), a szegény párizsi szobrász, aki hirtelen grófi rangot örököl, pénz nélkül. A két fiatalt hirtelen összeesketik, de úgy, hogy nem láthatják egymást. Három hónap múlva kellene elválniuk, ám a véletlen, vagy az élet, egy este egymás mellé sodorja őket, s úgy szeretnek egymásba, hogy nem is tudják, hogy már házasok.

Lehár Ferenc legmulatságosabb operettje arról szól, mi történik akkor, ha nem csak a pénz és a hatalom dominál, hanem felbukkan a mindent elsöprő szerelem is. A nagy kérdés, hogy pénzzel és hatalommal megvásárolható-e a szerelem – a válasz pedig természetesen: nem! ajánlja a darabot figyelmünkbe a társulat.

A járványhelyzet miatt a tavaszról elhalasztott színházi előadást még most sem lehet úgy megtartani, ahogyan azt a közönség korábban megszokta. A rendező Művelődési Ház minden színházkedvelőnek kellemes kikapcsolódást kíván, és kéri az (ő érdekükben meghozott) alapvető védekezési előírások (testhőmérséklet mérés, kézfertőtlenítés, nézőtéri maszkviselés) szigorú betartását.

Hogy mindenki jól szórakozhasson ne csak ezen az estén, hanem lehetőség szerint a későbbiekben is.

Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör