Lezárult a Lévay Centenáriumi Emlékprogram

Kulturális hírek

2015-ben, a Miskolc társadalmi, kulturális életére nagy hatást gyakorló költő-politikus Lévay József születésének 190. évfordulóján négy miskolci intézet együttműködési megállapodást kötött arról, hogy egy emlékprogram keretében felmérik, egységbe foglalják, majd különböző rendezvényeken közzéteszik mindazt, ami személyéhez és munkásságához kötődik. Ez a folyamat zárult le a napokban.

A négy intézmény – a Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár, a Herman Ottó Múzeum, és a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Lévay József Muzeális Könyvtára – célja ezzel az volt, hogy méltóképpen ünnepeljük meg Lévay halálának évfordulóját.

Az elmúlt közel három év alatt számos rendezvényen elevenítették fel, és tették közkinccsé mindazt, amit Lévayról Sajószentpéteren ma is tudunk, de azt is, amiről nagyon keveset, vagy egyáltalán semmit sem hallottunk. A születése évfordulójára rendezett kiállítás mellett előadásokon bemutatták Lévay és a református egyház kapcsolatát, életpályájának társadalom-történeti vonatkozásait, ikonográfiáját, könyvtárát. Megjelentettek két hiánypótló, tudományos igénnyel összeállított kötetet is: Kultusz és felejtés, valamint Lévay József emlékódái és emlékbeszédei címmel.

A programsorozatot a II. Rákóczi Ferenc Megyei könyvtárban 2018. június 11-én délután zárták le, ahol dr. Prokai Margit, könyvtárigazgató köszöntő szavai után először Varga Gábor igazgató-helyettes ismertette az Emlékprogram eredményeit, majd Porkoláb Tibor egyetemi docens, irodalomtörténész bemutatta az általa sajtó alá rendezett, most megjelent utóbbi kötetet, amely a szerző szavaival élve
„egy közös munka volt a könyvtárral, a kötet pedig nélkülük nem jelenhetett volna meg… vagyis megjelenhetett volna, de akkor nem ilyen lenne. Lévay emlékódáiról és emlékbeszédeiről azt gondolhatnánk, hogy a kettő egészen más műfaj, pedig összetartoznak. Ugyanaz a kommunikációjuk, a kommemorációs funkció köti őket össze.”

Varga Gábor pedig a közös munka eredményeként létrejött Lévay-adattárat – amely a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár gyűjteményében található, Lévay Józsefhez kapcsolódó dokumentumokat gyűjti össze – ismertette meg részletesen is a megjelentekkel.

A programokról, Lévayról, a megjelent könyvekről a levay100.rfmlib.hu weboldalon található még több információ. Remélhetőleg városunkban is sokan lesznek, akik hasznos ismeret birtokába juthatnak majd általa.

Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör