Ligetes iskolából Fitt Liget

2018. november 15-én 11:00 órakor Sajószentpéter Kertvárosában, ünnepélyes keretek között átadták a Fitt Liget Szabadidőpark és Szolgáltató ház létesítményt, amely méltán kapta a település zöld városközpontja nevet.

A város önkormányzata a jelenlegi Európai Uniós fejlesztési ciklus Terület- és Településfejlesztési Operatív Programján belül a TOP-2.1.2-15-BO1-2016-00003 azonosító számú, „Zöld város kialakítása Sajószentpéter Kertváros városrészén” elnevezésű, sikeres pályázatra támogatási igényt nyújtott be, melyet az irányító hatóság 2016. május 16-i döntésével 400 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesített. A megyei településfejlesztési programban a 28 város közül 15 pályázatot, közöttük Sajószentpéterét ítélték támogatásra méltónak.

A nyertes pályázat eredményeként az egykori Pécsi Sándor Általános Iskola volt alsó tagozatos épületének megújulására egy komplex szabadidős zöldterület-fejlesztési koncepció keretében nyílt lehetőség. Hiszen a létesítmény környezete (benne a népszerű játszótérrel) is „zöldebb lett”, megújult általa. Az érintett épület két (lifttel összekötött) szintjén fő funkcióként szabadidős, sport, és szolgáltatási tevékenységek kapnak helyet: egy magas igényszintű kondicionáló terem, csoportos tornára alkalmas tornaszobák, valamint egy – a kisebb gyermekek szórakoztatására alkalmas – játszóház. Ezeket szolgálják ki többek között a kétnemű öltözőblokk, szauna, szolárium, és pihenő terek is. A tervezés a helyi vállalkozások előzetes megkérdezése és többkörös programegyeztető megbeszélések eredményeként jött létre. Ez lehet a siker, rentábilis üzemeltetés a záloga, hiszen a szerződések szerint az ő feladatuk lesz majd a szabadidő központ tartalommal, élettel való megtöltése.

A nagy zöldfelülettel rendelkező udvar kimagasló lehetőségek sorát kínálja a szabadtéri sportokhoz és a gyerekek mozgásigényének kielégítéséhez. Az előbbit a kialakított streetball pálya, valamint a kivilágítható focipálya, az utóbbit a füves terek, számos szabadtéri játék, csúszda, hinták szolgálják. A zöld természet megóvásának igényét (a gyerekekben, de akár még a felnőttekben is), a környezettudatos gondolkodást az udvar egy részén kialakított „tankert” mélyítheti el.

Az épület és az udvar korszerű kivilágítása külön élményt nyújt az itt lakóknak, de a nálunk vendégeskedőknek is. A kamerarendszer pedig a modern sportlétesítmények és eszközök védelmét látják el, remélhetőleg megóvja majd ezeket gyerekeink, unokáink számára.

A létesítmény tervezése és kivitelezése a XXI. századi igényeknek megfelelő, fő erénye, hogy később igény szerint a külső és belső terek és funkciók is bővíthetőek. A megvalósítás értéke még, hogy az iskola másik épülete is olyan ötletes, új külsőt kapott, amely után már öröm lesz ránézni.

Az ünnepélyes átadáson előbb dr. Faragó Péter, városunk polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője mondott rövid beszédet. Mindketten kiemelték, hogy ez a korszerű létesítmény a város fejlődésének csupán egy lépcsője, amely reményeik szerint tovább folytatódik majd. És köszönetet mondtak a megjelent tervezőknek, kivitelezőknek, és mindenkinek, aki segítette, hogy példás összefogással egy ilyen korszerű létesítmény határidőre, a költségkeretet betartva, jó minőségben létre jöhessen.

Most már csak az kell, hogy a város gyermek és felnőtt polgárai minél többen vegyék igénybe a központ szolgáltatásait, óvják az értékeit. Ezzel is segítsék kis közösségek létrejöttét, és főképpen szeressenek itt élni.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör