MAMMOGRÁFIÁS EMLŐSZŰRŐVIZSGÁLAT

TÁJÉKOZTATÓ

TISZTELT  ASSZONYOM!

 A Népegészségügyi Program keretében folyamatosan zajlanak az emlő megbetegedések korai felismerését szolgáló úgynevezett mammográfiás szűrővizsgálatok. A Miskolcon működő Komplex Mammográfiás Központtól névre szóló, és a vizsgálat pontos helyét és idejét tartalmazó meghívólevelet kapnak a 45-65 év közötti nők. Két évente minden ezen korcsoportba tartozó asszony lehetőséget kap arra, hogy a Szűrőcentrum által végzett szűrővizsgálaton részt vegyen.

Éljen Ön is ezzel a lehetőséggel!

Miért van szükség erre a vizsgálatra? Az emlőben kialakuló elváltozások gyakran látható, tapintható elváltozás nélkül fejlődnek, amikor már tünetekkel jelzik jelenlétüket, a gyógyulás esélyei csökkennek. De a tünetmentesen fejlődő elváltozások megfelelő vizsgálattal – és ilyen a mammográfiás vizsgálat is – nagy valószínűséggel kimutathatóak. Az időben felismert elváltozások többsége jól gyógyítható!

Mi történik a vizsgálat során? Először egy adatlapot kell kitölteni, majd a szakasszisztens elvégzi a tapintásos emlővizsgálatot, ismerteti az önvizsgálat helyes módját. Ezt követően elvégzi az emlőkről külön-külön a röntgenfelvételt. A vizsgálat nem fájdalmas, esetleg néhány másodpercnyi kellemetlenséggel járhat, ugyanis a felvétel elkészítéséhez az emlőt kissé össze kell nyomni.

Vizsgálat után mi történik? Szakorvosok a felvételeket értékelik. Ezt nem kell megvárni, a vizsgálatok eredményéről értesítést kap mindenki. Abban az esetben, ha a vizsgálat kóros elváltozást nem talált, legközelebb két év múlva újabb meghívás alapján ajánlott újra a szűrővizsgálaton megjelenni. Természetesen, ha időközben bármilyen panasz jelentkezik, soron kívül fel kell keresni a háziorvost, aki beutalja a Szűrőcentrumba. Abban az esetben, ha valamilyen rendellenességet találnak, a visszahívó levélben megadott időpontban a további kivizsgálások miatt kell a Szűrőcentrumot felkeresni.

 

Ne feledjük: EGÉSZSÉGÜNK ÉRTÉK! VIGYÁZZUNK RÁ!

 

Kétévente egy napot érdemes rászánni a szűrővizsgálatra, az életünk megér ennyit nekünk, a családunknak, a tágabb környezetünknek!

Köszönöm, hogy végigolvasta tájékoztatónkat!

                                  

Edelényi Járási Hivatal

Népegészségügyi Osztály

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör