Megyénk kultúrájáért

Kulturális hírek

A megyei Népművelők Egyesülete minden évben „Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Kultúrájáért” díjban részesít egy szakembert és egy közösséget. Ezeket az elismeréseket mindig a megye más településén a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen adják át. Január 22-én Sárospatakon az egyéni díjat Csorba Csaba, a Sajószentpéteri Kulturális Központ igazgatója vehette át.

A Magyar Népművelők Egyesülete, a hazai népművelők legnagyobb szakmai érdekvédelmi szervezete 1979. évi megalakulása óta képviseli a kultúraközvetítésben dolgozó művelődésszervező munkatársakat, az intézmények érdekeit, programokat szervez, véleményt nyilvánít szakmapolitikai kérdésekben. A megyei egyesület elnöksége minden évben felhívást tesz közzé, amelyben tagjaitól javaslatokat vár a szakmai díj egyéni és közösségi kategóriájának díjazottjaira. A beérkezett javaslatok alapján az elnökség dönt a díjak odaítéléséről. Miután 2015-ben Sajószentpéteren a Freedance-2008 formációs tánccsoport vehette át a közösségi díjat, ez évben az egyéni kategória díját érdemelte ki városunkban tevékenykedő szakember: Csorba Csaba, a Kulturális és Sportközpont jelenlegi igazgatója.

Életútja is bizonyítja, hogy az elismerést szakmai és emberi kvalitásait figyelembe véve is kiérdemelte, hiszen az érettségit maga mögött tudva immár harmincnegyedik éve szolgálja a közművelődés ügyét. Hogy ténylegesen szolgálatnak tekinti, mi sem bizonyítja jobban annál, hogy ha teheti, nem vágyja, inkább kerüli a rivaldafényt. Éltető terepe mindig a háttér, a színfalak mögötti világ, itt dolgozva érzi igazán jól magát.

Népművelői pályafutását 1984-ben Kazincbarcikán, az Egressy Béni Művelődési Központban kezdi, ahol később igazgató helyettes is lesz. Először az amatőr művészeti csoportok munkájának koordinálása, majd a rendezvényszervezés a fő szakmai területe. Évtizedekig szervezi a színházi előadásokat, hangversenyeket, könnyűzenei koncerteket Kazincbarcikán és környékén. Hatalmas kapcsolatrendszert épít ki a kortárs előadóművészekkel, színházi társulatokkal, meghatározó zenekarokkal. Miközben munka mellett Szombathelyen, majd Nyíregyházán tovább képezi magát, népművelés-történelem szakos főiskolai diplomát szerez.

Meghatározó tagja annak a kazincbarcikai közművelődési szakmai műhelynek, mely a nagy tradíciójú „Ifjabb Horváth István Nemzetközi Színjátszó Fesztivál” és az „Országos Bányász Fúvószenekari Találkozók” megrendezésével országos elismerésre tesz szert. Később (1990-es és 2000-es években) pedig ott találjuk a „Sajóvölgyi Nemzetközi Folklórfesztivált” és a „Borsodi Művészeti Fesztivált” megálmodó és megvalósító csapatban, de a 2010-es években a Kazincbarcikai „Kolorfesztivál” szervezői között is.

Harminc év után elhagyja első munkahelyét, és 2014 és 2016 között a Berentei Művelődési Központ vezetői, majd 2017-től a Sajószentpéteri Kulturális Központ igazgatói feladatait látja el.

„Nagy szakmai tapasztalata, közvetlen és sajátos személyisége miatt szakmájában népszerű, közkedvelt kolléga, a kezdetektől aktív tagja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Népművelők Egyesületének, valamint a Magyar Népművelők Egyesületének. Munkáját mindig az értékek mentén elkötelezetten, elhivatott népművelőként végezte és végzi. Rendkívül segítőkész, tapasztalataival és tanácsaival nagyon sokat segít minden munkatársának, főleg a kistelepülésen élő és dolgozó kollégáknak. Évtizedek óta a közművelődési szakmában és a civilszervezetekben végzett elhivatott és eredményes munkájáért méltó a „Megyénk Kultúrájáért” kitüntető címre!” – olvasható kollégáinak a cím odaítéléséről szóló indoklásában.

Ezt mi is így látjuk, és gratulálunk ehhez a megtisztelő elismeréshez, amire mi is olyan büszkék vagyunk, mint ő, hiszen a kollégák, a szakma értékítéletében még a mai időkben is leginkább meg lehet bízni. Emiatt is képez hatalmas eszmei értéket, még ha anyagi elismeréssel nem is jár. További sikeres munkát kívánunk, Csaba.

Kiss Barnabás

 

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör