Mentsük meg a Földünket!

A Föld, a természet, környezetünk védelmében először egy amerikai egyetemi hallgató, Denis Hayes (ma már alternatív energiaforrások kutatója és szakértője) hallatta hangját, és 1970. március 22-én 25 millió amerikai embert megszólítva mozgalmat indított Föld Napja Hálózat névvel. Mára 175 ország csatlakozott hozzá, 1990-ben Magyarország is: környezetvédők megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot hoztak létre az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Az idei cselekvő ünnepnap kiemelt témájául a „Műanyagmentes világ”-ot választották.

Sajószentpéteren 2018. április 21-én (szombaton) – a világban 48., hazánkban 28. – Föld napja alkalmából a TOP-2.1.2-15-BO1-2016-00003 kódszámú „Zöld város kialakítása Sajószentpéter Kertváros városrészén” című, hamarosan megvalósuló pályázat keretében tematikus napot rendeztek.

A környezetvédelemmel kapcsolatos programok sorát a Lévay József Városi Könyvtárban egy játékos vetélkedő nyitotta meg, ahol a város tagiskoláinak képviseletében két-két (összesen hat), három felső tagozatos diák alkotta csapat mérte össze tudását. A kilenc forduló ötletes, és tanulságos feladatainak megoldása közben szinte észrevétlenül környezettudatosságot is tanulhattak. Hiszen miután megismerték Földünk kontinenseinek jellegzetes, gyönyörű helyeit, földrajzát, biológiai sokféleségét: az emberiség megvédendő kincseit, gondolatébresztőként néhány sebével (globális természetvédelmi, környezeti problémával) is szembesülhettek. Amelyeket nekik kell majd begyógyítaniuk a túlnépesedés, túlfogyasztás, hulladék-gondok, talaj- és vízszennyezés problémáinak megoldásával.

A kulturális központban dr. Faragó Péter, városunk polgármestere köszöntötte a szép számban megjelent (főként) gyerekeket, akik ezután az előtérben a „Zöld sziget” nevű természetismereti interaktív játékokkal tehették próbára magukat.

A színházteremben az óvodás apróságok a környezettudatos magatartás első lépcsőfokait játékos formában hódították meg egy félórás interaktív foglalkozás keretében, amelyet az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának környezeti-nevelési munkatársa, Sz. Tóth Erika vezetett. Aki később az általános iskoláink felső tagozatos tanulóinak „Környezettudatos és fenntartható életmód” címmel tartott megszívlelendő mondanivalóval teli előadást.

A rendezvény ideje alatt (9 és 16 óra között) a kulturális központ előtti füves területen folyamatosan működött egy „Öko-labirintus”.

A nap zárásaként a Kulturális Központ által korábban meghirdetett pályázatra beérkezett ötvenöt alkotás anyagát tartalmazó kiállítás megnyitójára került sor, amely május 11-ig várja majd az érdeklődőket. A „Szemétből Kincset!” című pályázat felhívására olyan művekkel lehetett jelentkezni, amelyek amellett, hogy környezettudatosságra figyelmeztetnek minket, jól példázzák azt is, hogy a hulladék sem mind szemét, hiszen lehet esztétikailag szép tárgyakat, vagy hasznos, akár viselhető ruhákat is készítenünk belőlük. A végeredményt óvodás, alsó tagozatos és felső tagozatos kategóriában szakértő zsűri értékelte, amelynek nevében Alvári Dóra művésztanár adta át a megérdemelt díjakat.

A tudatos cselekvésre, így a környezetünk védelmére is legjobb hatékonysággal a gyermekeket lehet megtanítani. Mi, felnőttek legalább annyit tegyünk meg, hogy ne szennyezzük tovább a Földet, az egyetlen élőhelyünket. Legalább olyan állapotban adjuk vissza a gyerekeinktől, unokáinktól kölcsönkapott bolygót, ahogyan mi megkaptuk. Ha lehet, az ő érdekükben ne rongáljuk tovább!

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör