Mese habbal

Kulturális hírek

A Sajószentpéteri Művelődési és Sportközpont színháztermében 2017. március 20-án (hétfőn) 18.00 órakor a negyedik előadásával búcsúzik 2016/17-es sajószentpéteri színházi évad. A Körúti Színház Alan Ayckbourn „Mese habbal” című két felvonásos vígjátékát mutatja be Koltai Róbert rendezésével.

Alan Ayckbourn (1939) angol drámaíró pályafutása alatt hetvenkét teljes estét betöltő darabot írt, amelyeknek ősbemutatóját legtöbbször maga rendezi Scarborough-ban (ahol a Stephen Joseph Színház művészeti vezetője) és Londonban. Drámáit (amelyekből számtalan mozi- és TV film is készült) 35 nyelvre fordították le, 1997-ben a királynő lovaggá ütötte.

A szerző Anglia falusi életének és a párkapcsolati kalamajkák természetrajzának kiváló ismerője, a „Mese habbal” című négyszemélyes kamaradarabját (eredeti címén: „Relatively Speaking”) 1965-ben írta meg. Köröspataki Kiss Sándor fordította magyar nyelvre, és 2008 óta a (Galambos Zoltán igazgató és főrendező által 2004-ben alapított) Körúti Színház sikerrel játssza Budapesten, és az ország számos településén is.

A félreértésen alapuló szalonvígjáték középpontjában a koros szoknyabolond Philip, az egyszerre megcsalt férj, elhagyott szerető és dühöngő örömapa áll. Alakját az a Koltai Róbert formálja meg a színpadon, akinek döbbenetes hatású főiskolai vizsgaelőadása után Pécsi Sándor mondta: „már hiányzanak belőlem ezek a jóféle kültelki vagányízek, amelyek fiatal kollégámban elevenen élnek”.

Ginny (Pikali Gerda), a nem túl erkölcsös fiatal lány szerelmét, Greget (Lipták Péter) hátrahagyva vidékre utazik, hogy meglátogassa szeretőjét. Greg, mivel azt hiszi, hogy a lány a szüleihez ment, ugyancsak odautazik, hogy megkérje szerelme kezét. Csakhogy a kedves „papa” Philip (Koltai Róbert) felesége, Sheila (Vándor Éva) is otthon van.

Ebből a nem rossz alaphelyzetből indulunk, és nem kell csalódnunk. Félreértett beszélgetések, magyarázkodó férj, gyanakvó, de bölcs feleség, széllelbélelt szerelmes balek és a zaklatott érzelmi életű menyasszony…

A bonyodalom ismét egy laza tavasz esti szórakozásnak, az ismert színészek alakításai pedig az újabb évad kezdetéig tartó, emlékezetes színházi élménynek ígérkeznek. Azok számára is, akik nem váltottak bérletet, hiszen belépő jegyeket a helyszínen is árusítanak 1.800 Ft, és 2.000 Ft értékben.

Kiss Barnabás