Mirandolina, te drága

Kulturális hírek

A Sajószentpéteri Művelődési és Sportközpont színháztermében 2017. január 26-án (csütörtökön) 18.00 órakor a mostani évadban másodszor gördül fel a függöny. Jelezve a Kassai Thália Színház vendégjátékának kezdetét.

A felnőtt színházbérlet előadásán ezúttal Mikó István rendezésében az „olasz Moliere”, Carlo Osvaldo Goldoni legnépszerűbb vígjátéka („A fogadósnő”) átiratát tekintheti meg a nagyérdemű A „Mirandolina, te drága” címmel színre vitt könnyed esti zenés komédia legalább azokkal igyekszik elfeledtetni a mindennapok gondjait, akik ebben a zord téli időben vidám szórakozással szeretnék testüket-lelküket felmelegíteni.

A történet a XVIII. század közepén játszódik Firenzében, a pompa városában. A Ponte vecchio tövében a Via Cassia mellett áll Mirandolina (Varga Lívia), a szemrevaló és okos fogadósnő családias szállodája, vándor főnemesek pihenőhelye. A szabad nő után minden férfi epekedik, legyen bár úr, vagy szolga: a fogadóban megszálló Forlipopoli őrgróf (Petrik Szilárd), akinek rangján kívül egyebe sincs, Albafiorita gróf (Pólos Árpád), aki viszont vagyonos ember, de nem maradhat ki a sorból Ripafrata lovag szolgája (Szpisák Gyula) sem. Ők harcolnak a nő szerelméért kezének várományosával, a féltékeny és bizonytalan Fabrizio főpincérrel (Illés Oszkár). Egyedül a nőgyűlölő, Ripafrata (Bocsárszky Attila) – többre becsülvén más földi hívságokat – nem mutat érdeklődést iránta. A nőkről meglehetősen rossz véleménnyel van és másik két társát ostorozza, hogy egy nőért képesek harcolni. Mirandolina hiúságát sérti, hogy akadt férfi, aki nem akarja meghódítani, női praktikáival igyekszik is megbosszulni: hozzálát a lovag behálózásához. A bonyodalom csak fokozódik, amikor két vándorszínésznő, Ortenia (Lax Judit) és Dejanira (Dégner Lilla) is a szállóba érkezik, ahol álruhába öltözve főuraknak adják ki magukat…

Hogy a végén ki nyeri el a szép fogadósnő kezét, megtudhatja, aki kíváncsi az előadás fordulataira, a sláger ízű kísérő betétdalokra, és a vendégművészek játékára. Az előadásra még a helyszínen is válthatnak jegyeket 1.800, és 2.000 forintos áron.

Kiss Barnabás