Móra-nap

Kulturális hírek

Az ünnep olyan különleges időszak, mikor a közösség a megszokottól eltérő módon viselkedik. Az ünnepek, és jeles napoknak nagyon fontos közösségformáló szerepe is van. Többek között segítenek kialakítani a közösség kereteit, a társas identitást, és erősítik a csoporthoz tartozást. Iskolánkban a pedagógiai munkánk során a nevelés kiemelt szerepet kap. A nevelési célok között kultúránk, szokásaink és kapcsolataink ápolásának is fontos szerepet tulajdonítunk, melyet a különböző programok megrendezésével biztosítunk.

Az egyik legjelentősebb ilyen program a minden évben megrendezésre kerülő Móra-nap, amikor iskolánk névadójáról emlékezünk meg, kicsit rendhagyó módon, mert ilyenkor versenyekre hívjuk a város iskoláinak tanulóit. A meghirdetett versenyek nagy hagyományokra tekintenek vissza és mind a mai napig nagyon népszerűek a város iskolásai körében. A hangos olvasás versennyel az olvasás, a természettudományi versennyel a természettudományok, még a sport versenyekkel a mozgás fontosságára szeretnénk felhívni a tanulók figyelmét.

Az idei tanévben az őszi szünet után november 7-én szervezetük meg versenyeinket. A tornateremben Tóth László Péter tagintézmény vezető köszöntötte a vendégeket, a zsűri tagjait és természetesen a versenyzőket. Megnyitójában elmondta, hogy a természettudományi verseny témájául a levegőt választottuk.Mert a levegő az élet nélkülözhetetlen feltétele. Ha nem lélegeznénk, mi sem lennénk képesek élni. A levegő színtelen, szagtalan, s mindent körbevesz, mindenhová beférkőzik. De mi is a levegő? Hol található? Valóban üres-e egy üres palack? A levegő különböző gázok keveréke, mely szilárd és folyékony halmazállapotú anyagokat is tartalmaz. A levegő anyag, melynek mérhető tulajdonságai vannak. A levegő mennyisége a földfelszíntől távolodva folyamatosan csökken, de így is a Földet több tízezer méter vastagságú levegőburok veszi körül. E burok a világűrből is jól látható.

A köszöntő után iskolánk tanulói a témához kapcsolódva egy rövid verses, zenés táncos műsort mutattak be. S hogy a délután még izgalmasabb legyen s az előzőekben feltett kérdésekre megkapjuk a választ, Pántyáné Kuzder Mária a Miskolci Hermann Ottó Gimnázium fizika tanára mutatott be érdekes fizikai kísérleteket a levegővel kapcsolatban. A bemutató után elkezdődtek a megmérettetések. A tornateremben a focié volt a főszerep a három iskola csapata körmérkőzésen döntötte el ki a jobb.A természettudományi versenyben résztvevő csapatoknak izgalmas feladatokat, betűrejtvényt, totót, képkirakót és villámkérdéseket kellett megoldani A zsűrinek itt, is mint a hangos olvasás versenyen nagyon nehéz dolga volt. A hangos olvasók két korcsoportban mérték össze tudásukat 2-3 évfolyam és 4-5 évfolyam. Egy ismeretlen szöveget kellett a zsűri előtt elolvasni. A zsűri elismerően nyilatkozott minden résztvevőről és biztatta a résztvevőket, hogy továbbra is olvassanak sokat.

A rendezvényt követően a tanulók mosolygós arcát látva nyugtázhattuk, ahogy versenyeink ismét elérték céljukat, mégpedig azt, hogy nem a helyezés a fontos, hanem az együtt könnyebb és izgalmasabb a világ felfedezése. A versenynek sajátossága, hogy nem nyerhet mindenki, de a bánkódás helyett Kazuo Ishiguro szavai jutnak eszembe:„Ha valaki ott bukott el, ahol mások elegendő bátorság vagy akarat híján nem is próbálkoztak, vigasztalást meríthet ennek tudatából, sőt mélységes elégtétellel szolgálhat számára, amikor visszatekint az életére.”

Román Péterné

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör