Munkahelyteremtő beruházást adtak át Sajószentpéteren

2020. július 10-én, pénteken 10.30-kor ünnepélyes keretek között adta át a Főnix Megváltozott Munkaképességű Nonprofit Kft. 500 négyzetméteres, mintegy 100 főt foglalkoztató, 185 millió forint értékű új üzemcsarnokát, amelyben világszerte ismert prémium minőségű sportszert, Nordica síbakancsokat gyártanak.

A városi rang visszaszerzése utáni három évtized Sajószentpéter életében sajnos inkább a munkahelyek megszűnéséről szólt. Az ipari kisvárossá fejlődött településen az üveggyár szégyenteljes bezárásával minden számottevő létszámot foglalkoztató vállalkozás megszűnt. Az önkormányzat tulajdonában lévő területek szűkössége miatt a képviselő testület minden, az egykori ipari infrastruktúrára épülő beruházást lelkesen támogatott. A hatalmas, már-már a város létét fenyegető munkanélküliség felszámolására született is néhány bíztatónak induló kísérletet, de a végén mind hamvába holt. Ez mindenkit megtanított arra, hogy akár egyetlen új munkahelyet is meg kell becsülnünk.

A pénteki ünnepélyes átadáson a vendéglátó iTEAM Holding Zrt. nevében dr. Gulyás-Kovács Gergely elnök köszöntötte a megjelenteket, és az üzem dolgozóit majd dr. Faragó Péter polgármester üdvözlő beszédében méltatta e számunkra különleges napot. Mint kiemelte, jelentőségében a mai átadás azért kerül a korábbi beruházásaink rangsorának élére, mert ezzel a munkahelyek megszűnésével nehéz helyzetbe került térség munkavállalói között is a hátrányos helyzetűek számára tudtunk esélyt teremteni értékteremtő munka végzéséhez. Reményét fejezte ki, hogy ez a sor folytatódni fog, és a már benyújtottak között szereplő, ipari célú pályázatunk szintén pozitív elbírálásban részesül. A mostani üzem bővítésének lehetőségéről pedig már most elkezdődött a közös gondolkodás. Hasonló módon más vállalkozások számára is igyekszünk megteremteni a feltételeket, hiszen munkahelyet igazából ők tudnak létrehozni.

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, részese lehetett ennek a folyamatnak, amely által szűkebb pátriánkban megvalósulhatott egy ritka üzem, ahol valóban világpiacra termelhetnek olyan emberek, akik valamilyen hátránnyal élik életüket. Majd hosszasan méltatta a kormány gazdaságpolitikáját, annak eredményeit.

Őt követően Francesco Bassi,  a Tecnica Ungheria Kft. ügyvezető igazgatója a Nordica brand képviselője ismertette röviden a sportszergyártó cég történetét.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke üzemavató ünnepi beszédében kiemelte az értékteremtő munka fontosságát mind az egyének, mind a társadalom vonatkozásában. Ehhez három dolog megléte szükséges: munkaképesség, munkakészség és munkahely. Akinek van munkakészsége, de nincs teljes munkaképessége, annak ilyen üzemek létrehozásával, közösen tudunk segíteni. Ehhez saját előítéleteinket kell először felszámolnunk.

Az ünnepélyes átadás zárásaként a történelmi egyházak képviselői kértek áldást a megszentelt üzemre és minden dolgozójára.

A Sajó Tv kamerái előtt Giuseppe Ninona, a kft. olasz származású kereskedelmi vezetője elmondta, az üzem jelenleg 70 alkalmazottal, két (4 órás) műszakban 250 pár síbakancs gyártására alkalmas, amelyet a betanulás után három műszakra, és 700 párra szeretnének felfuttatni.

A lehetőség tehát adott, azok a sajószentpéteri megváltozott munkaképességű emberek, akik ezt szeretnék kihasználni, és képesek is rá, tegyenek egy próbát. Jelentkezzenek, és néhány hónap betanulás után talán megváltozhat, új értelmet nyerhet az életük.

Kiss Barnabás