Nagy Könyvtári Beavatás

Kulturális hírek

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség, mint már tíz éve mindig, idén is szakmai segítséget nyújtott a könyvtárak számára az október 3-a és 9-e közötti Országos Könyvtári Napok programjainak lebonyolításához. Célul tűzték ki, hogy a rendszeres látogatók mellett minél több gyerek, fiatal, és felnőtt essen át a „Nagy Könyvtári Beavatás”-on.

Sajószentpéteren a Lévay József Városi Könyvtárban október 3-án, hétfőn mesemondó verseny nyitotta meg a rendezvények sorát.

Ezt követte kedden délután „A Baltikum csodái” címmel dr. Varga Eszter, a megyei kórház világjáró főorvosának állóképes (néhány videóval tarkított) élménybeszámolója. Egy baltikumi hajós körutazás képei által megcsodálhattuk a térség tájait, műemlékeit, és ízelítőt kaptunk Kiel, Tallinn, Szentpétervár, Helsinki, Stockholm mindennapjaiból. Az ismeretterjesztő előadás élményét csak tovább fokozta a gondosan válogatott, hangulatos kísérő zene.

Szerdán a megyei könyvtár által nyújtott pályázati pénzből megvalósított rendezvényen a zene, tánc, móka és kacagás uralta a könyvtár nagytermét. Ugyanis két alsós osztályt, és egy óvodás csoportot láttak vendégül a Csiribiri együttes fergeteges interaktív műsorával.

Csütörtökön, az aradi vértanúk napján, a 2016-os emlékévekről és más jubileumokról emlékeztek meg a tagiskolák vetélkedőjével, amelyből végül egy Móra-Hunyadi párbaj lett. Az „Emlékévek, jubileumok 2016” című megméretésen a tagiskolákat két-két csapat képviselte, amelyet alkotó három felső tagozatos diák számot adhatott tudásáról, logikus gondolkodásáról, ügyességéről, de arról is, hogy ki milyen barátságban van Fortunával.

Pénteken a Móra Ferenc Utcai Tagóvoda egy csoportja vett részt „Kippkopp mesék meseposztóval és kreatív kézműveskedéssel” elnevezésű komplex foglalkozáson, amelyen előbb Dubniczky Mátyásné gyermek-könyvtáros az általa készített gyönyörű meseposztóval keltette életre Marék Veronika egyik Kippkopp meséjét. Majd az apróságoknak az ősz csodáit (terméseket, leveleket, magokat) tapintással kellett felismerni. Később egy különleges ajándékot (gesztenyékből álló figurát) saját maguk készítettek el a gyerekek, akik nagyon élvezték a foglalkozást.

A rendezvénysorozatot a tavaly megalakult Sajószentpéteri Irodalmi Kör szombati verses délelőttje zárta a „Színek és hangulatok” jegyében. A könyvtár olvasó termében a színes egyéniségekből álló társaság és vendégeik egy kellemes barangoláson vettek részt a színek és hangulatok világában. A Kör várja azokat, akik szeretik a verseket, és akik kedvet és bátorságot éreznek a versíráshoz. Az utóbbiak számára hamarosan egy versíró pályázatot készülnek kiírni, amelyre minél több sajószentpéteri amatőr költő jelentkezését várják. Addig is legyenek jó barátságban a múzsájukkal!

2016. október 11.
Kiss Barnabás