Ne várd a májust

Kulturális hírek

Az eredetileg május elsejéhez köthető fogalmak a ma emberének (különösen a fiatalabbaknak) már szinte semmit sem mondanak, a hagyományok pedig – még éltetőikkel együtt – szép lassan kihalnak. Felmerül a kérdés, hogy tudunk-e helyettük újakat teremteni, amit magunkénak érezhetünk. Erre már ma is késő elkezdeni a válasz keresését.

Remény talán van rá (mert az hal meg utoljára), hiszen a május a szerelem hónapja is. A hozzá köthető régi szokások, üzenetek (mint a májuskosár ajándékozás, vagy a májusfaállítás) helyett a szerelmes fiatalok majd kitalálnak valami mást. Vagy a régi hagyományokat öltöztetik újabb köntösbe.

Mint korábban minden évben, az idén is április 30-án (hétfőn) este megrendezett zenés, táncos, fáklyás felvonulás is valahogyan így jött létre. Az egykori munkásmozgalmi demonstrációkat idéző felvonulás az idő múlásával szelídebbé vált, a dübörgő jelszavakat felváltotta a vidámabb muzsika, később a fúvószenekarok menetzenéjét pedig a látványos ruhákban felvonuló mazsorettek koreográfiáit kísérő modernebb zene. Ennek ritmusa, az élénk színű ruhák látványa pedig a kíváncsiskodó embereket is mindig ki tudják csalogatni az utcára.

A felvonulás résztvevői most is a Sajószentpéteri Kulturális Központ előtti téren gyülekeztek, ahol kedvcsinálóként a Gyöngyszem Mazsorett csoportjai mutattak be repertoárjukból néhány koreográfiát. A fáklyák kiosztása után a menet elindult a már hagyományosnak számító útvonalon a BÉV-telepi ABC előtti parkolóig, majd onnan csatlakoztak a Pipiske dombon lévő Majális parkban gyülekező érdeklődő tömeghez.

A park színpadára szervezett programon előbb egy fél Irigy Hónaljmirigy fél-bolondozott egy jó félórányit. Mint azt a 28 éves működésük alatt megszokhattuk, alaposan kiparodizáltak minden zenei stílust és aktuális slágert, a végén talán még saját magukat is.

Utánuk Deniz, a kétszeres Fonogram-díjas (2014. év dala: Egyetlen; 2016. év hazai rap, hip-hop albuma: A nép hangja) rapper, énekes és dalszövegíró egy kis DJ-segítséggel (nem csupán) a fiatalabb generációt szórakoztatta a mindig igényes szövegeivel és zenéjével. Az egyre népszerűbb „Hol volt, hol nem volt” című számát – amely az újdonságnak számító refrén énekbetét miatt sorolható rap, de hip-hop műfajba is – itt is szívesen hallgatta mindenki. Mint azt a Sajó TV-nek elmondta, az elmúlt féléve egy teljes megújulással: feltöltődéssel, új dalok írásával, a régi műsorok áthangszerelésével telt.

A napot este fél tízkor a szintén hagyománnyá vált látványos tűzijáték zárta, amelyben a város számtalan házának ablakából azok is gyönyörködhettek, akik nem tudtak felmenni a hegyre. Akik pedig nem sajnálták a fáradságot, hogy helyszínről kövessék a műsort, még egy tábortűz gyújtási élménnyel is gazdagabban távozhattak a város tetejéről.

Május elsején (kedden) a program szervezői 14 és 17 óra között egy vidám családi délutánra vártak mindenkit, elsősorban a sok-sok kisgyermeket. Akiknek egy kis népi játékparkkal is kedveskedtek, melynek játékait ez idő alatt kedvükre igénybe vehették. A bátrabbak fa körhintán szédülhettek egy kicsit, vagy arcfestés alá is vethették magukat. A félénkebbek a lufi hajtogató bohóc remekeiben gyönyörködhettek, vagy táncházban rophatták, de segíthettek a májusfa felállításában, vagy énekelhették a népszerű gyerekdalokat Panni és a Kutyusok interaktív koncertjén is.

Minden ige után állhatna akár a „volna” is (jelezve a feltételes módot), hiszen az érdeklődésre a szerény jelző is enyhe túlzásnak tűnik. Talán a négy napos ünnep miatt sokan elutaztak a városból, talán más okok játszottak közre, a végeredmény mindenesetre számos kérdést felvet.

Tudom, hogy „öreglegénynek nem való a május”, abban azért reménykedem, hogy unokáink még várhatják, hogy egyszer eljön. Ne legyen igazam, de „hosszú tél lesz, azt hiszem”.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése