Német versek ünnepe

Kulturális hírek

A Sajószentpéteri Német Nemzetiségi Önkormányzat újabb sikeres hagyományt indított útjára a tavalyi esztendőben. Felhívással fordult a térség általános és közép iskoláiban németül tanuló ifjúságához, hogy válasszanak egy német költőt, és versét adják elő németül és magyarul is.

A rendezvény olyan jól sikerült, hogy szinte törvényszerű volt a folytatás. Az idei évben második alkalommal megrendezett Német versek ünnepére még többen jelentkeztek, mint tavaly. Több mint 30 lelkes szavaló és felkészítő tanáraik népesítették be május 19-én a rendezvénynek helyet adó Lévay József Városi Könyvtárat.

A rendezvényhez kapcsolódott egy képzőművészeti kiállítás is, amelynek keretében a gyerekek által elmondott versekhez készítettek illusztrációkat. A kiállításra Sajószentpéter és Ózd általános iskolásai küldték el alkotásaikat, amelyek a legkülönbözőbb technikákkal készültek. Csáki Károlyné, a nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket, és örömét fejezte ki, hogy milyen sokan elfogadták a meghívást mind a versünnepre, mind a képzőművészeti kiállításra. A rendezvényt a Freedance-2008 tánccsoport nemzetiségi tánca nyitotta meg. Majd következtek a szavalók, akik Ózdról, Miskolcról, Kazincbarcikáról, Sárospatakról, Sátoraljaújhelyből, Hercegkútról és természetesen Sajószentpéterről érkeztek. A tanulók német költők verseit mutatták be német nyelven, de, hogy a hallgatóság is élvezni tudja a verseket, magyar fordításban is előadták őket.

Közönség elé kiállni, a közönségnek beszélni nem könnyű feladat még akkor sem, ha azt a verset, prózát már az osztályteremben sokszor elmondtuk. Sokunknak nehézséget okoz a szereplés még anyanyelvünkön is, nem még akkor, ha mindezt idegen nyelven kell elmondani. S talán éppen ezért lesz népszerű rendezvény a Német versek ünnepe, amely lehetőséget biztosít sok-sok gyereknek a szereplésre idegen nyelven, németül. A szereplők egymást biztatva mondják el verseiket, és talán az előző versmondó szereplése is ösztönzőleg hat: én is meg tudom csinálni, én is el tudom mondani. A versmondókat nem értékeli zsűri, s talán ezért is tudják bátrabban, fesztelenül elmondani azokat. Ugyanakkor minden fellépő nyertes, hiszen a memoriterek, a dalok, a versek megtanulása és előadása az első fontos lépés az idegen nyelvi kommunikáció elsajátításában. Minden versmondó és kiállító könyvjutalomban részesült. A rendezvényt szeretetvendégség zárta, ahol a pedagógusok szakmai megbeszéléseket folytattak, a gyerekek pedig kötetlen beszélgetésbe kezdtek.

A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága a „Nemzetiségi kulturális kezdeményezések 2017. évi költségvetési támogatása” elnevezésű pályázati felhívására benyújtott, II. Sajószentpéteri Német Versek Ünnepe és Képzőművészeti Kiállítás című projektet 100 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

Román Péterné

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör