Nigériában kalandoztunk

Kulturális hírek

Az internet korában már nem lehetetlen, hogy most az egyik, ám egy perc múlva már a másik földrészen találjuk magunkat. Természetesen csupán gondolatban, fotókat megcsodálva, precíz leírást olvasva róla. Ez valami csodálatos dolog. Azért ott lenni, az bizony egészen más.

Dr. Kondricz Péter személyesen is megtapasztalhatta, amikor majd’ két évig élhetett Afrikában, a földrész legnépesebb országában, a Nigériai Szövetségi Köztársaságban. (Amely Magyarországnál tízszer nagyobb területen fekszik, több mint 200 millió lakosa és 37 tagállama van.) Ez idő alatt számtalan mesébe illő, vagy éppen életveszélyes kalandot élt át. Ezeket vetette papírra, foglalta kötetbe úti napló formájában, és jelentette meg a közelmúltban „Kalandok Nigériában, a szultánok, emírek és királyok földjén” címmel. És erről tartott egy sebtében megszervezett, de annál élvezetesebbre sikeredett könyvbemutatót 2017. december 7-én 14.30 órakor Sajószentpéteren a Lévay József Városi Könyvtárban.

A szerző bár mindig is történésznek készült, mégis az energiaiparban kezdte pályafutását, ezt követően tizenöt évig a nagyon kevés informatikai jogászok egyikeként nemzetközileg számottevő informatikai vállalkozások jogi igazgatói feladatait látta el. És nevéhez fűződik a magyar elektronikus aláírás és az elektronikus kereskedelmi törvény megalkotása is, amelyről szintén könyvet is írt. Majd egy merész elhatározással elvállalta a számára felkínált lehetőséget: Lagos állomáshelyre vezényelték, hogy a világ egyik legveszélyesebb államából kereskedelmi diplomataként Afrika országaiban kutasson fel piacokat, és hozzon tető alá üzleteket (most éppen marhavágóhidak építését) magyar (elsősorban agrár- és vízügyi) vállalkozások számára.

Az ott töltött hónapok alatt szerzett élményeit elevenítette fel képekkel illusztrált, magával ragadó előadásával. A kötetlen csevegés alatt mesélt az első napokban őt ért kulturális sokkról, a joruba nyelv és szokások elsajátításáról, a fehér emberről, mint árucikkről (akiért váltságdíjat lehet kérni), az állandóan nála lévő pisztolyáról. Az északi iszlám hauszák nomád állattenyésztő életformájáról, a déli keresztény jorubák és ibok kultúrájáról, népviseletről, ételekről, az állandó vallási harcokról, és a Boko Haramról is. Hallottunk olaj adta gazdagságról, és hihetetlen szegénységről, a malária túléléséről, valamint ötszáz éves törzsi szokásokról, szultánok, emírek (Kano tagállamé őt tiszteletbeli nagykövetévé is avatta) királyok és az állam kormányzóinak együtt uralkodásáról.

És néhány tanulság számunkra. A zárt világban élő nincstelenek, akik a rajtuk kívüli világról semmit sem tudnak, mégis boldogok. De a sokszor téves közhelyeken kívül mi is vajmi keveset tudunk erről a változatos földrészről. Az afrikaiak nem buták, nem elmaradottak, csupán mások.

Remélhetőleg az interaktív élménybeszámoló után egy kicsit a résztvevők (különösen az érdeklődő diákok a Móra tagiskolából) is másképpen gondolkodnak majd róluk. Köszönjük az élményt Kondricz úrnak, aki a Parlament Afrikáért felelős tanácsadójaként januárban egy rövid időre visszatér Afrikába, mint mindig, amikor feladat, vagy üzleti lehetőség megjelenik a láthatáron.

Ígérete szerint utána szívesen visszatér Sajószentpéterre, hogy még több iskolással megoszthassa élményeit. Tegyük neki ezt lehetővé, mert sokat tanulhat tőle, aki őt meghallgatja. Akit pedig érdekel, és megteheti, rendelje meg a könyvét interneten keresztül.

Kiss Barnabás