Olvasni jó

Kulturális hírek

A Sajószentpéteri Lévay József Városi Könyvtár augusztus 7-11. között olvasótábort szervezett helyi általános iskolás diákok számára. Az ötlet amilyen bátor, annyira nagyszerűnek bizonyult, és a kivitelezés során maradéktalanul sikerült tartalommal is megtölteni. Köszönet és gratuláció ezért a könyvtárosainknak.

Már hosszabb ideje megfigyelhető, hogy a könyvtár elkötelezett dolgozói milyen kemény harcot folytatnak az intézményük, és egyáltalán az olvasás, a művelődés, mint érték fennmaradásáért. Legtöbbször csak a munkájukat tudják ennek érdekében bevetni, anyagiakban ugyanis nemigen dúskálnak. Ennek ellenére fáradhatatlanul dolgoznak az újabbnál újabb kreatív ötleteik megvalósításán. Ők is tudják, hogy a könyvtárak jövője, egyáltalán életben maradása azon múlik, hogy mennyire tudják megszólítani, behívni a fiatalokat, a gyerekeket. Azokat, akik már egy teljesen más világban nőnek fel. Persze játszani ők is szeretnek, játékosan pedig sok mindent meg lehet velük tanítani.

Ezért gondolta úgy Dubniczky Mátyásné, a tapasztalt gyermekkönyvtáros ötletgazda, hogy a nyári szünidőben olvasótábort szerveznek a sajószentpéteri kisdiákok számára. Nem titkoltan azzal a céllal, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a városi könyvtárra, megmutassák, hogy kicsiknek-nagyoknak érdemes oda ellátogatni és – uram bocsá’ – még beiratkozni is. Nem mellékesen a szülőkkel is tudatni, hogy a gyerekeik itt – ezen a néhány forró nyári napon túl is – jó helyen vannak. Stoytcheva Éva kolléganőjével legfeljebb 15 fő 7-12 éves gyermek jelentkezését várták a tagiskolákon és a közösségi médián keresztül. A fenntartó néhány ezer forintos támogatása csupán a jelképes ajándékokra volt elég, ezért ingyenes, étkezés biztosítása nélküli tábort hirdettek meg.

A tábor programjainak logikai felépítése szerint az én, magunktól (1. nap) a család, rokonságon (2. nap), a szülőföldünkön (3. nap), és hazánkon (4. nap), egészen a nagyvilágig (5. nap) szerettek volna eljutni.

Ezeket három programtípuson át sikerült maradéktalanul megvalósítaniuk:
– Szellemi tevékenység (ismeretterjesztés, ismeretszerzés, a meglévő tudás alkalmazása, a memória, gondolkodás, képzelet fejlesztése)
– Kézműves foglalkozások (művészi kreativitás, kézügyesség fejlesztése)
– Kötetlen és irányított játékok a szabadban

Néhány kedvelt program a sok közül:
– Helyismereti vetélkedő
– „Miből van a legtöbb?” című Mátyás-monda dramatizálása és előadása
– Mátyás-kvíz
– „Öt kontinens élővilága” torpedó játék
– Arany János élete, munkássága
– A világ 3×7 csodája (PowerPointos előadás)
– Ismerkedés az íjászattal (a kazincbarcikai NIMRÓD Íjász Egyesületnek itt is köszönet az ingyenes közreműködésért)
– Stúdiólátogatás (SAJÓ TV)

Nem csoda, hogy a tábor zárásakor Varga Pál könyvtárvezető kérdésére minden gyerek azt válaszolta, hogy szívesen jönne legközelebb is.
Erre pedig csak egy válasz létezhet: „Jövőre veletek ugyanitt”.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör