Prof. dr. Csiba László újabb állami kitüntetése

A magyar tudományos élet kiemelkedő képviselőinek elismerésére 1990. óta szolgál a Széchenyi-díj (korábban Állami Díj), amelyet március 15-én adnak át az arra érdemeseknek. A 2020. évi kitüntetettek között található egy Sajószentpéteren született, pályafutása alatt már számos más szakmai elismerésben részesült orvos-tudós is.

A hivatalos közlemény:
„Csiba László Mihály Batthyány-Strattmann László-díjas neurológus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Általános Orvostudományi Kara Neurológiai Klinikájának egyetemi tanára részére Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során a szélütés diagnosztikája és gyógyítása területén elért rendkívüli eredményei, különösen a stroke legjobb gyógyszeres kezelési módszere, a vénás vérrögoldás használatának fellendítését elősegítő ellátási modell kidolgozásában betöltött kimagasló szerepe elismeréseként” 2020. március 15. alkalmából a tudományos élet kiemelkedő képviselőinek elismerésére szolgáló Széchenyi-díj állami kitüntetésben részesült.

A tudományos munkájának részletezése néhány szóban:
Sajószentpéter díszpolgára Debrecenben 1976-ban szerzett általános orvosi diplomát „Summa cum laude” minősítéssel. 1980-ban neurológiából, majd 1985-ben pszichiátriából tett szakorvosi vizsgát. 1981-83 között Németországban, a kölni Max Planck Intézetben állatkísérletes munkája a területen akkor jelentős publikációkat eredményezett. 1986-87-ben Japánban ezeket a módszereket honosította meg, ahol megismerkedett a neuroszonológiával (a központi idegrendszer vizsgálata, a koponyán belüli ultrahanggal kombinált Doppler-effektuson alapszik), amellyel a nyaki ereken túl a koponyán belüli áramlást is folyamatosan és fájdalommentesen lehet mérni. Itthoni elterjesztésében úttörő szerepet játszott miután 1992-ben egyetemi tanár, és a Neurológiai tanszék vezetője lett. A Neurológiai Klinikát a hazai stroke egyik vezető, nemzetközileg elismert intézményévé tette. Itt végzik az országban a legtöbb gyógyszeres vérrögoldást, ami a stroke-kezelés hatékony lehetősége. Ehhez három órán belül kórházba kell vinni a beteget, elvégezni a CT-t és el kell kezdeni a kezelést. Ennek érdekében létrehoztak egy több mint 8000 beteget tartalmazó Debrecen Stroke Database-t és az Országos Mentőszolgálattal, és a Kenézy Gyula Kórházzal szorosan együttműködve elérték, hogy az országos átlag (62) felére (32) tudták szorítani a 100 ezer lakosra eső elhalálozási mutatót. A módszer segítségével az agykárosodás mértéke 70 százalékkal csökken még akkor is, ha az injekciót az időablakon túl, (6 óra múlva) adják be.

Számos más kutatásban is részt vett, és nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kutatás, és a gyógyítás mellett legalább annyira fontos neki, hogy a tudást tovább adja. Tudományos előadások sora mellett ezt bizonyítja, hogy a hallgatók kilenc alkalommal választották meg az év oktatójának, de az iskola is, amelyet maga körül kiépített: neuroszonológia, stroke témakörben klinikáján számos PhD, habilitáció, MTA doktori, külföldi orvos értekezése született meg.

Megérdemelt kitüntetéshez Sajószentpéter városa nevében – amelynek hírnevét ismét öregbítette – gratulálunk, további szakmai sikereket és családi boldogságot kívánunk neki.

Kiss Barnabás