Ritmus és harmónia

Kulturális hírek

„Az emberi természeten kívül egyetlen más élőlény sincs birtokában a testet hangokra mozgató érzés parancsának. Ezt a ringató parancsot ritmusnak nevezzük, s azt a parancsot, mely a magas és mély hangok összefonódását kormányozza: harmóniának. Ezek együtt pedig a táncot teremtik meg.” (Platon)

2017. december 2-án, szombaton 17.00 órától a sportcsarnokban már nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Sajószentpéteri Formációs és Táncgála. A hagyománnyá vált rendezvény célja, hogy bemutassa a helyi tánc egyesület munkáját, tagjainak tudását, neves vendégek, sikeres táncosok által is népszerűsítse a táncot a sajószentpéteri gyerekek és felnőttek körében.

A mostani rendezvényen köszönthettük Somogyi Évát, a Miskolci Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskola miniszteri dicsérettel és pedagógiai nívódíjjal kitüntetett tanárát, aki egykor a Ködmön Formációs Táncegyüttes alapító- és aktív tagja volt. Előbb az utánpótlást (Kis Ködmön), majd iskolája 6-10 éves korosztályát oktatta eredményesen társastáncra, valamint a miskolciakat elsők között jazz táncra és aerobikra.

Megtisztelte a gálát a magyar versenytánc egyik megalapítója és élő legendája, a sokszoros amatőr és profi bajnoki címmel büszkélkedő Jánosi László is. Mindhárom szakágban mind az öt jelenleg működő edző és magyar bajnok táncos közül négy tőle sajátította el a szakmát. A Magyar TáncSport Szövetségnek alapító és öt cikluson keresztül elnökségi tagja volt. Tanított a színművészeti és a testnevelési főiskolán, szakmai vezetőként dolgozott az ország szinte minden nagyobb táncklubjában.

Elfogadta a meghívásunkat a mindig visszatérő vendégünk, Julius Schwarcz a Rozsnyói Sambed Tánckub és a JAS Művészeti Iskola vezetője is, aki aktív korában szlovák válogatott és sokszoros bajnoki helyezett volt, majd edzőként hasonlóan sikeres tanítványok sorát nevelte ki. Döntnök és pontozóbíró számos rangos nemzetközi versenyen.

A maratoni gála hangulatát a helyi Mazsorett Csoport alapozta meg, majd a vendégek köszöntése után a Kaffka Művészeti Iskola táncosai (akik később Rumba bemutatót is tartottak) által előadott Bécsi keringővel átvette a főszerepet a tánc.

A seregszemlén vendégként szerepelt még Budapestről a D-Dance Company néhány új show-val (két Bachata és egy akrobatikus szóló), Salsa Fusion-nel, Bachata, és egy hatásos James Bond koreográfiával (Kiss Zoltán – Ádám Dorottya).

A miskolci Ködmön Formációs Táncegyüttes két, sokszereplős koreográfiával (Jive és Bécsi keringő) töltötte be a táncteret, majd Hobby csapatuk „You’re My World” címmel az utóbbi egy változatát táncolta.

A rozsnyói Sambed Táncklub táncosaitól a standard táncbemutató (Bécsi keringő, Angol keringő, Tangó és Quick Step) után láthattunk latin táncokat is (Samba, Cha-Cha, Rumba és Jive).

A vendéglátó Freedance-2008 TSE kezdő kis C-csoportja Samba, a B-csoport a Samba Karnevál koreográfiával aratott sikert, a nagyobb és gyakorlottabb párosai pedig a Latin táncok étlapjáról mindent az „asztalra” varázsoltak, míg a Standard táncokat a Prókai Bence – Dedics Regina, Szűcs Jeron – Renyó Eszter párosok Bécsi keringője képviselte. Nem is maradt el az elismerés tapsa, mint ahogy a Szőke Bence – Czókoly Kitti, Szentgyörgyi Máté – Bodnár Zita, Ujlaki Barnabás – Miskolczi Dóra, Sipter Márk – Asszony Lili, Kovács Kristóf – Horváth Barbara párosok esetében sem.

És akkor sem, amikor a rimaszombati táncklub színeiben sikeresen versenyző (félig „hazai”) Sólyom Dániel – Zuzana Siminska kettős a rendezvény első részét Cha-Cha és Rumba, az egész gálát pedig Samba, Paso Double és Jive bemutatóval zárta.

Nagy sikert arattak. Mint ahogyan maga a rendezvény is.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör