Sajószentpéteren készült bakancsokban a világ síterepein

Világpiaci terméket gyárt 123 megváltozott munkaképességű dolgozó a Főnix Megváltozott Munkaképességű Nonprofit Kft. 2020. 07. 10.-én (pénteken) Sajószentpéteren átadott új, 500 négyzetméteres üzemében.

Az 1998 óta működő Főnix MMK Nkft. legfőbb küldetése, hogy hidat képezzen a munkát kínáló vállalkozások és a munkát kereső megváltozott munkaképességűek között, így a 2014 évi kezdeti 24 fős létszámhoz képest ma már közel hatszázuk számára tud biztosítani munkalehetőséget. A vállalat jelenleg 4 megyénk 11 akkreditált üzemében folytat rehabilitációs célú foglalkoztatást három főbb tevékenységi körben: papír-kartontermék előállítása, összeszerelés és csomagolás.

Tevékenységi körének bővítése és további munkahelyek teremtése érdekében a cég 2019 májusában, Rómában tartott külkereskedelmi bemutatkozó rendezvényt, melyen részt vett a Nordica brandet képviselő társaság is. A találkozót 2019 októberében megállapodás követte, amelynek eredményeként jöhetett létre a nemzetközi minősítésű Nordica sícipőket összeszerelő magyarországi üzem. Először Miskolcon indult a próbagyártás, majd 2020 májusában már a Sajószentpéteren megépült új gyártósoron folytatódott, ahol naponta több száz darab készül el belőle.

A részben magánerőből, részben pedig állami hozzájárulással megvalósult beruházás összköltsége mintegy 185 millió forint, a megváltozott munkaképességű dolgozók állami bértámogatásban részesülnek. Az egyedülálló módon, szinte természetes fénnyel megvilágított csarnok azon túl, hogy a megváltozott munkaképességű dolgozók számára akadálymentesített, védett munkahelyet biztosít, a közérzetet javítva a gyógyulásukat is fokozottan elősegíti.

A Nordica nemcsak arra figyel, hogy munkát biztosítson a nehezebben elhelyezkedőknek is, hanem technológiai innovációkkal csökkenti a vállalat CO2 kibocsátását és gondoskodik róla, hogy a műanyag hulladékot is újrahasznosítsák és új termékek előállításához használják fel.

Az Országgyűlés elnöke, Kövér László által felavatott üzem megnyitóján beszédet mondott Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Francesco Bassi, a Tecnica Ungheria Kft. ügyvezető igazgatója, a Nordica brand képviselője is.

A hátrányos helyzetű régiónkban most felavatott üzem közvetve összeköti Sajószentpétert a nagyvilággal, és a város, az itt élők számára is mindenképpen előnyöket hordoz magában. Remélhetőleg ez csak az első bíztató lépés, amelyet még több hasonló követ, amelyek a bányák és az üveggyár bezárása ütötte sebek fájdalmát legalább enyhítik, ha nem is gyógyíthatják be azokat.

Főnix MMK Nkft.