Sajószentpéterhez kötődő orvos kitüntetése

Dr. Mogyorósy Gábor, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának Gyermek Belgyógyászati nem önálló Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatkitüntetést vehetett át 2019. augusztus 20-a, az államalapítás ünnepe alkalmából.

Mint 2017-ben a Szentpéteri Krónikának, a díj átvétele után is nyilatkozta, hogy orvossá válására nagy hatással volt a Sajószentpéteren felnőtt háziorvosként dolgozó édesanyja, dr. Szabó Mária, akinek szemében a belgyógyászat mellett a gyermekgyógyászat jelentette a szakma csúcsát. Ezzel felfogással a három, később orvossá vált fia, közöttük ő is azonosult.

Mégis meglepetésként érte, hogy éppen őrá esett a választás a kitüntetés odaítélésekor. Ugyanis nem tartja kiemelkedő tudósnak magát, inkább szorgalmas, megbízható szakembernek, aki három és fél évtizeddel ezelőtti pályára lépése pillanatától hűséges dolgozója a Debreceni Egyetemnek és a Klinikának.

A Debreceni Orvostudományi Egyetem elvégzése után a Gyermekklinika Gyermekkardiológiai Osztályán kezdte aktív orvosi pályáját. Tanító mestereitől a szakmai fogásokat, a ráérzéseket ellesni nem szégyent, hanem büszkeséget jelentett számára. A neves professzorok betegágy melletti döntéseinek példája a mai napig iránymutató, egyes szavaik most is fülében csengenek. Mellettük sajátította el a mindennapi gyermekgyógyászat apró részleteit, amit aztán a gyakorlatban ő is hasznosítani tudott a Koraszülött Intenzív Osztályon. Ma már ő oktatja a jövő orvosait, és konferenciákon ismerteti a legérdekesebb, legtanulságosabb eseteket, hogy mások könnyebben, biztosabban diagnosztizálhassák azokat, majd sikeresen kezeljék a betegeket. A „Klinikai gyermekgyógyászat” című egyetemi tankönyvben a szívbetegségekről szóló fejezetnek egyedüli, több kardiológiai könyv társszerzője is.

Fontosnak tartja a szülőkkel való kapcsolattartást, a betegek és a szülők tájékoztatását, ezért „Szívbetegségek gyermekkorban” címmel ismeretterjesztő kiadványt szerkesztett és jelentetett meg számukra.

A Magyar Gyermekgyógyász Társaság 2019-ben őt választotta főtitkárává, feladatának érzi a testület tudományos tevékenységének, továbbképző jellegének erősítését.

A Cochrane Magyarország szervezetben – amelynek célja, hogy az egészségügyi döntések minden beteg esetében az orvostudományi kutatások eredményeinek szisztematikus összegzésével a legmagasabb szintű információkon alapuljanak – is aktívan tevékenykedik. Az egészségügyi minőségbiztosítás, auditálás területén szintén sikeres szakembernek ismeri el a szakma.

Ezúton is gratulálunk a kitüntetéshez, és sok sikert kívánunk a titkári munkájához.

Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör