Sajószentpéterről a divatvilág tetejére

Kulturális hírek

Százegy évvel ezelőtt, 1918. szeptember 17-én Róth Lenke Lea néven, Sajószentpéteren látta meg a napvilágot Lea Gottlieb, aki igényes fürdőruha-kollekcióival, strandkiegészítőivel a szakma luxuskategóriáját képviselte. Nevét a világ legjobb divattervezői között tartják számon.

A kislányt nagynénje nevelte szegényes körülmények között, vegyészeti tanulmányokat folytatott, de azt zsidó származása miatt nem tudta befejezni. Férjét kevéssel a második világháború kitörése előtt ismerte meg, amikor könyvelőként dolgozott a Gottlieb család esőkabát-gyárában, amelyet Ármin vezetett. Megismerkedésüket szerelem, majd házasság követte, amelyben két leányuk született, Miriam és Judith. Magyarország náci megszállása után férjét munkatáborba hurcolták, miközben ő a gyermekekkel először Sajószentpéteren, majd évekig Budapesten és környékén bujkálva vészelte át a háborút. Előfordult, hogy egy nekik segítő keresztény család háza mögötti gödörben húzták meg magukat.A családi legenda szerint az anya és két kislánya az utcai nyilas ellenőrzési pontok előtt mindig arcukat virágcsokorral eltakarva sétáltak el, így lett túlélésük szimbóluma a virág. És nem véletlenül vált később az általa tervezett divatkollekciók központi motívumává.

Ármin túlélte a kényszermunka tábort, így újra egymásra találhatott a család.  Egy újabb esőkabát-gyár indításába fogtak Csehszlovákiában, majd 1949-ben végleg Izraelben telepedtek le. („Semmivel, pénz nélkül jöttünk, lakni sem tudtunk hol, az első két vagy három év nagyon-nagyon nehéz volt.”- emlékezett erre vissza később). Kölcsönöket vettek fel ismerősöktől, még az esküvői gyűrűjét is el kellett adnia, hogy varrógépet, és anyagot vásároljon, hogy elkezdhesse a gyermekruhák készítését.

Három hét után költöztek Jaffában egy elhagyatott lakásba, ahol megkísérelték újraindítani esőkabátgyártó vállalkozásukat. A mediterrán éghajlat, a kevés eső miatt az esőkabátok gyártása nem látszott jövedelmező üzletnek Izraelben, ezért 1953-ban Lea fürdőruhák tervezésébe és készítésébe kezdett. Jaffai otthonukban saját kezűleg varrta a kollekciókat, férje a könyvelésért és a kereskedelemért felelt, ami először annyiból állt, hogy ruháikat üzletről üzletre járva próbálta eladni. A kétszemélyes vállalkozás kemény munkával hamarosan látványos növekedésnek indult, 1956-ban már egy húszfős varrodával megalapították a Gottex (Gottlieb és a textil szavakból) nevű divatcégüket. Lea a fürdőruha-kollekciók mellé strandruhákat, kiegészítőket is tervezett. Strandöltözékeivel egy teljesen új, igényes fürdőruha kultúrát teremtett meg, amelynek alapját a luxus minőségű, kifinomult stílusú kollekció alkotta. Kollekcióiban az örök virágmotívum mellett megtalálható volt a tel-avivi Bauhaus stílus és a Földközi-tenger türkize, a jeruzsálemi kő és az arany sivatagi homok. De inspirálta munkáit a képzőművészet is: Chagall, Miró, Frida Kahlo és Gauguin festményei, és az általa Afrikában és Ázsiában gyűjtött keleti minták.

​Hét év elteltével a vállalat Izrael vezető textil-exportőre lett, 1984-ben a társaság forgalma már elérte a 40 millió, 1991-ben 60 millió dollárt (felét az USA-ban) fénykorában mintegy 90 országba exportálta termékeit dollármilliós értékben, és ezzel Izrael egyik legnagyobb gazdasági szereplőjévé vált.

Lea – akit Anne Frank és Golda Meir mellett a legnevesebb zsidó nőként emlegettek – stúdiójában varrták a fürdőruhákat a világ leghíresebb arisztokratáinak, politikusfeleségeinek és a kor ikonikus topmodelljeinek: Sylvia svéd királynő, Lady Diana, Elisabeth Taylor és Nancy Kissinger vásároltak kollekcióiból, melyeket Claudia Schiffer, Naomi Campbell és Brooke Shields viseltek a kifutókon.

1997-ben a Gottex új tulajdonos kezébe került, egy évig még a cég vezetőtervezője maradt, majd 85 évesen még saját fürdőruha tervező céget alapított.  2012. november 17-én, kilencvennégy éves korában hunyt el Tel-Avivban.

Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör