Szabadtéri testedzés a Semmelweis úton

Az egészség megőrzésének egyik legfontosabb eszköze a mindennapos testmozgás, sportolás, melyet leginkább a könnyen hozzáférhető és ingyenes létesítményekkel lehet vonzóvá tenni. Az elmúlt években egyre nagyobb teret nyer a szabadidős sportban az úgynevezett „street workout” (sztrít vörkaut), azaz a szabadtéren felállított testedző eszközök, parkok – „sportparkok” – használata.

Az egyre növekvő igényt felismerve jött létre a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program, melynek célja, hogy olyan létesítményeket biztosítson, melyek ingyenesen, bárki számára, helyben állnak rendelkezésre. Sajószentpéter Városi Önkormányzat is nyújtott be kérelmet a programhoz való csatlakozásra, mely támogató elbírálásban részesült.

2019. június 6-án 10.00 órakor egy ilyen korszerű, a környéken is ritka spotparkot adtak át ünnepélyesen, szép számú érdeklődő jelenlétében. Amelyet a városkép „fekete foltján”, a Semmelweis úti óvoda melletti, eddig hasznosítatlan területen alakítottak ki. Megnyitása alkalmából Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, és dr. Faragó Péter, Sajószentpéter polgármestere mondott ünnepi beszédet. Ebben mindketten a létesítménynek a közösség építésben és az egészséges életmód megteremtésében rejlő lehetőségeit hangsúlyozták. Valamint azt, hogy remélhetően olyan embereket is mozgásra sarkall majd, akik eddig idejükből és pénzükből vajmi keveset áldoztak, vagy áldozhattak erre.

A Program keretében az építtető Nemzeti Sportközpontokon keresztül egy 150 négyzetméteren 15 eszközt tartalmazó úgynevezett „D típusú” sportpark került kialakításra, növelve a mindenki számára elérhető sportolási lehetőségek számát településünkön, ahol valamennyi korosztály aktívan töltheti el szabadidejét. Az ilyen sportparkok legalább 150 m2 alapterületén minimálisan 15 darab  húzódzkodásra, has és hátizom erősítő gyakorlatokra és fekvőtámasz gyakorlatokra, valamint lépcsőzésre, létramászásra, párhuzamos korláton végezhető gyakorlatokra és függeszkedésre alkalmas  telepített eszköz, és egy kosárlabda palánk áll a nap 24 órájában rendelkezésre.

A sportparkokban az egymást követő generációk közösen is eltölthetik a szabadidejüket, a család tagjai együtt mozoghatnak, erősíthetik különböző izomcsoportjaikat. A nagyszülők, szülők és a gyermekek társas együttléte közben erősíti az összetartozás érzését, élményét. Nem beszélve, arról, hogy az egészségünk védelmében is jó szolgálatot tesz majd. A szomszédos óvoda és iskola gyerekei számára pedig új típusú, kreatív programok szervezésére nyílik majd lehetőség, de a közeli rendőrőrsön teljesítők is átugorhatnak egy kis szolgálat okozta stressz oldásra.

És talán azok a fiatalok is idetalálnak majd, akik felgyülemlett energiájukkal eddig néhányszor nem bírtak, és a fölösleget közös értékeink rongálásával vezették le.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése