Szakmája sztárja lett

A Hungexpo Vásárközpont területén a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén 12. alkalommal rendezte meg a hagyományos Szakma Sztár Fesztivált, ahol 52 szakmában, 11 szakmacsoportban összesen 232 fő versenyzett a szakma legjobbjának járó címért. A nemrég lezajlott megmérettetésen egy sajószentpéteri versenyző is szerepelt.

A lehető legjobban, ugyanis szakácstanuló kategóriában Molnár Szilvia a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskolája és Szakiskolája diákja megnyerte az idei Szakma Sztár Fesztvált.

A három napos versenyen, ahol egy sikeresen teljesített válogató írásbeli vizsgán át vezetett az út a középdöntőbe. Ott a gyakorlati tudást egy 30 ételből álló tételsor egyikének elkészítésével bizonyíthatták a versenyzők. Ezt a helyszínen választották ki, és mindenki ugyanazt főzte, emellett az angol nyelvtudásukról is számot kellett adniuk egy párbeszéd keretében.

„A döntőbe továbbjutóknak két feladatuk volt: az első nap ugyanazokból az ételsorokból kaptunk meg egyet, ami a középdöntőre kellett. Négy óra állt a rendelkezésünkre ennek elkészítéséhez. A második napon pedig e-mailben egy úgynevezett alapanyagkosár érkezett, amiben megjelölték a kötelezően felhasználandó termékeket és az ajánlottakat is, továbbá több fűszert és ízesítőt, amik közül kedvünkre választhattunk. Ezekből az élelmiszerekből kellett három féle hideg előételt készíteni. Ehhez öt óra állt rendelkezésre” – nyilatkozta.

A hihetetlen népszerűségnek örvendő televíziós főzőversenyeken is sokan láthatták már, hogy a konyhában milyen szigorúan ítélik meg a tisztaságot. „Ha magad körül nem tartasz rendet, akkor a fejedben sincs rend. Ezen kívül a fogásoknál számított a kreativitás, a tálalás, a belevitt konyhatechnológia, az anyagfelhasználás.”

Azt is megtudhattuk,hogy az iskolában kapott alapot videók és szakkönyvek segítségével igyekszik naprakész tudássá fejleszteni. A miskolctapolcai Avalon Park Ristorante éttermének szakácstanulója volt, és a  konyhában érzi igazán otthon magát, jelenleg már bizonyára Írországban, egy ötcsillagos szálloda éttermében dolgozik, amelynek konyháján szeretne jó pozícióba kerülni. Tavaly nyáron az iskola által két hónapig itt dolgozhatott, és akkor kínáltak neki munkalehetőséget. A verseny megnyerésével megszerezte a szakképesítést is, így már örömmel elvállalhatta. Szeretne még sok helyen dolgozni, világot látni, hogy a legnagyobb álma – hogy Michelin-csillagos séf lehessen – egyszer beteljesüljön.

Mi is ezt kívánjuk neki, és bíztatásul emlékeztetjük, hogy már egyszer régen egy sajószentpéteri cukrásztanuló szintén megnyerte a tanulmányi versenyét az utolsó félévben. A fiút Kopcsik Lajosnak hívták, és neve később fogalommá vált a szakmájában.

Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör