Szavalóverseny Lévay József emlékére

Kulturális hírek

A Sajószentpéteri Művelődési Központban november 18-án (hétfőn) délután az általános iskolások számára kiírt hagyományos szavalóverseny nyitotta meg a 2019. évi Lévay napok rendezvénysorozatát.

A korábbi évekhez hasonlóan Sajószentpéter nagy szülötte, a reformkor sokoldalú alakja, Lévay József költő, műfordító, Borsod vármegye Aranytollal kitüntetett főjegyzője emléke, irodalmi munkássága előtt tisztelegve minden évben meghirdetették a Kazincbarcikai Tankerület iskolái számára a diákok szavaló versenyét. A megmérettetésre a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola három tagiskolája (Hunyadi 6, Kossuth 5, Móra 2 fő) mellett idén sajnos csupán a Dédestapolcsányi Lajos Árpád Általános Iskola nevezte be két tanulóját (számomra ez viszont külön öröm, hiszen jogelődjének padjait jómagam is koptattam sok évvel ezelőtt). A két korcsoportban lebonyolított nemes vetélkedésen végül összesen tizenöt fiatal adott számot felkészültségéből és bátorságából.

Az I. kategóriában (4.-5.-6. évfolyam) a tizenkét tanuló előadását meghallgatva, és értékelve a Nébliné Babik Katalin (a „Pátria Sajószentpéter – Kulturális, Sport- és Városfejlesztő Helyi Közösség” munkaszervezet vezetője), Bessenyei-díjas közművelődési szakember vezette, a Lévay nevét viselő városi könyvtár könyvtárosaiból álló zsűri az alábbi sorrendet állította fel:

  1. Anga Áron (Dédestapolcsány)
  2. Kádas Anna Dóra (Kossuth)
  3. Jakkel Luca Petra (Hunyadi)

A II. kategória (7.-8. évfolyam) benevezett hat tanulójából hárman jelentek meg, közöttük az alábbi sorrend alakult ki:

  1. Budaházi Fanni (Kossuth)
  2. Marek Viktória (Hunyadi)
  3. Varga Ádám (Kossuth)

A versenyen résztvevők emléklapot, a helyezettek értékes könyvjutalmakat vehettek át a szervezőktől.

Az utóbbi években a résztvevők létszáma egyre apad, számomra úgy tűnik, hogy ez a versengés, Lévay emlékének ápolása csupán a helyi iskolák számára fontos, más település iskolái egyre inkább el-elmaradnak róla (külön elismerés a dédestapolcsányi gyerekeket idén újra elhozó Bodolainé Pándy Enikőnek, amiért ő megmaradt sajószentpéterinek, e téren is). Köszönet minden diáknak, és felkészítő tanárnak fáradozásaikért, hogy a gyerekeinkből nem engedik kihalni a versek, a versmondás szeretetét, és remélem, hogy néhány év múlva, Lévay születésének 200. évfordulóján is lesz még, aki részt vesz majd a róla elnevezett szavalóversenyen.

Kiss Barnabás