Szenvedélyük a tánc

Kulturális hírek

A kulturális élet területén működő műhelyeket tekintve Sajószentpéter egyre gazdagabbnak mondható. Nem egy közülük a megye határain túl is öregbíti városunk hírnevét, mint a Freedance 2008 TSE is, amely november 19-én rendezte meg a VII. Sajószentpéteri Formációs és Táncgálát.

A tánc az egyik legősibb művészet, hiszen a kilenc múzsa között (akiknek küldetésük volt, hogy megénekelve az istenek és titánok harcait enyhítsenek az emberek gondjain) ott találjuk e művészet fő patrónusát, Terpszikhorét is.

Sajószentpéteren Sólyom Attila tánctanár 2008-ban létrehozott egy kis formációs tánccsoportot, két év múlva átalakultak sportegyesületté, azóta számos versenyen szerepeltek sikerrel, és minden évben – idén már hetedik alkalommal – egy gála keretén belül mutatják be tudásukat. Valamint hoznak el a hazai rajongóik szeme elé neves együtteseket és táncosokat. November 19-én (szombaton) a 17.00 órától a sportcsarnokban a megszokott nagy érdeklődés mellett lebonyolított seregszemlét határainkon belülről és kívülről számos vendég tisztelte meg jelenlétével.

Budapestről érkezett a D-Dance Company, amelynek tagjai között újra megcsodálhattuk a szemünk előtt felnőtt, egykor még hazai táncos, Ádám Dorottya profi tánctudását, aki a nemrég Debrecenben koreográfusi különdíjat, valamint (partnerével, Kiss Zoltánnal) arany minősítést és Társasági Táncok Magyar Bajnoka címet érdemelt ki. Ezzel is követendő példát mutatva a sajószentpéteri utódainak. Gratulálunk Dorka!

Miskolcról két vendégünk is volt, az egyik az 1978-ban alapított Ködmön (Középiskolás Diákok Művészeti Öntevékeny köre) Formációs Táncegyüttes. A megyeszékhely kulturális életében meghatározó szerepet betöltő műhely 13 csoportjában mintegy 300 fiatal sajátíthatja el standard és latin táncok alapjait. Elfogadta a meghívást a kiváló minősítésű (miskolci) Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskola is, amely 2010-ben a Magyar Táncművészeti Főiskola partnerintézménye és gyakorló helye lett.

Visszatérő vendégünk a Sumbed Táncklub Rozsnyóról (Szlovákia), akik a formáció mellett két párossal (Sólyom Dániel – Siminska Zuzana és Baka Tamás – Farkas Orsolya) is színesítették a palettát. Végül, de nem utolsó sorban két hazai csapatnak is tapsolhattunk, a vendéglátó Freedance 2008 mellett parkettre lépett a Gyöngyszem Mazsorett Együttes is.

2016. november 25.
Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör