Szepesi 80’

Sporthírek

Nyolcvan évvel ezelőtt született Szepesi Gusztáv, a Sajószentpéteri Építők, a Borsodi Bányász és a Tatabányai Bányász olimpiai bajnok labdarúgója, a Sajószentpéteri Stadion névadója.

Szepesi (Szedunka) Gusztáv 1939. július 17.-én Miskolcon született, de Sajószentpéteren nőtt fel – édesapja az üveggyárban üvegfúvóként dolgozott – és sajátította el a labdarúgás alapjait is. Az esztergályos szakma megszerzése után 1956-tól a Sajószentpéteri Építők csapatában Kolumbán Dezső edző keze alatt nevelkedett, majd 1958-ban az utánpótlás válogatottba is bekerült fiatal védő játékost a Borsodi Bányász igazolta le, ahonnan egy év múlva egyenes út vezetett a Tatabányai Bányászhoz. Amely hosszú ideig a vidék legjobb csapataként a kisebb bányász egyesületek tehetséges játékosait is igyekezett összegyűjteni, és kiugrási lehetőséget biztosítani számukra.

A magyar olimpiai válogatottban 1963. december 3-i Szenegál ellen debütált, és az 1964. október 23-i tokiói nyári olimpia labdarúgó torna döntőjével (Csehszlovákia ellen 2:1) bezárólag kilenc alkalommal szerepelt. Ezzel a győzelemmel végződő mérkőzésen megszerzett aranyéremmel mindmáig ő Sajószentpéter egyetlen olimpiai bajnok sportolója.

A magyar nemzeti válogatott mezét először 1965. június 13-án a bécsi Práter Stadionban egy győztes (0:1) VB-selejtezőn ölthette magára. Utoljára pedig Sunderlandban, az 1966. július 23-ai (Szovjetuniótól 2:1 arányban elveszített) vb-negyeddöntőn, ötszörös válogatott játékosként. Közöttük volt az emlékezetes magyar-brazil (3:1) csoportmeccs is, amely után a Népsport tudósítója így értékelt: „Szepesit látva nem hittünk a szemünknek. Úgy leradírozta Garrinchát, mintha a pályán sem lett volna!”

Szepesi karrierje rövidre sikeredett: a magyar első osztály egyik legerősebb klubjának első csapatában tíz éven át játszott balhátvédet. 1967-ben súlyos térdsérülést szenvedett, a lába és a formája két műtét után sem lett már olyan, mint korábban.Visszavonulását követően a Tatabányai Bányász Sportiskola nevelőedzőjeként, a tatai Honvéd Rákóczi SE (1969–1977), majd a Borsodi Bányász edzőjeként (1977–1978) is tevékenykedett. 1987. június 8-án ragadta el a halál Tatabányán, ahol emlékét az Újvárosi temető egyik díszsírhelye őrzi.

A Szepesi Gusztávval kapcsolatos emlékeket szeretnék feleleveníteni 2019. július 20-án 18 órakor a Varbói Sportpályán is egy Ferencváros öregfiúk – Borsodi öregfiúk barátságos mérkőzéssel, amely előtt, 14 órától a főszervező, Zsíros László által életre hívott „Játszi-foci” korosztályos csapatai mérkőznek egymással.

Az emlékezésre olyan olimpiai bajnok és ismert válogatott labdarúgókat is várnak a szervezők, mint Dunai II Antal, Szentmihályi Antal, Gelei József, vagy a Tatabányai Bányász egykori válogatott játékosai: Kiprich József, Plotár Gyula (egykor ő is játszott a Borsodi Bányász csapatában), Vincze István. Koszta János, Komlósi Ádám és Farkas Simon mellett a meghívottak között szerepelnek a DVTK „aranycsapatának” tagjai: Oláh Ferenc, Salamon József és Veréb György is.

A programra minden érdeklődőt szeretettel vár a szervező Sajószentpéteri SZISE és a Varbói Bányász SE.

Kiss Barnabás