Szmogriadó tájékoztatási szint elrendelése

Tájékoztatásul közlöm, hogy a szállópor koncentráció a Sajószentpéteren üzemelő automatikus mérőállomáson 2016. december 14-én és 15-én 24 órás átlagban meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket az alábbiak szerint:

2016.12.14. Mért érték: 95,6 g/m3, A túllépés mértéke 3,1%
2016.12.15. Mért érték: 103,0 g/m3, A túllépés mértéke 3,7%

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését figyelembe véve jelentős levegőminőség javulás nem várható a következő napokban.

Előzőekre tekintettel Sajószentpéteren a tájékoztatási szintet elrendelem.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javaslom, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A levegőminőség aktuális mérési adatai megtalálhatóak a http://www.levegominoseg.hu/, weblapon.

A légszennyezettség romlását megelőzendően kérem a lakosságot, hogy lehetőség szerint kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, valamint a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetését.

Tilos a szabadban történő nyílttéri égetés, melynek betartását a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályának munkatársai a következő napokban ellenőrzik.

A helyzetet értékelve jelenleg nem rendelek el közlekedési korlátozást Sajószentpéteren, és a hideg időjárásra tekintettel nem korlátozom a közigazgatási határon belüli szénnel/fával történő tüzelést. Azonban kérem, hogy az ilyen jellegű tüzelőanyag mennyiségét – ha lehet – csökkentsék úgy, hogy az adott helyiségben a hőmérséklet ne essen 18 0C alá. Lehetőség szerint kerüljék a porképződéssel járó tevékenységek (építkezési munkálatok, építési anyagok szállítása stb.) végzését.

Sajószentpéter, 2016. december 16.

Dr. Faragó Péter sk.
polgármester