Tánc mindhalálig

Kulturális hírek

Az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének Táncbizottsága a Tánc Világnapjának április 29-ét választotta. 1983-tól ezen a napon a világ számos országában megemlékeznek a „balett Shakespeare-jének” is nevezett francia táncvirtuóz, Jean-Georges Noverre balettmester, koreográfus és táncelméleti író születésnapjáról, tisztelegve életműve, és a tánc minden fajtája előtt.

Magyarországon is ez lett a táncművészet legnagyobb ünnepe, amikor a Magyar Táncművészek Szövetsége a Nemzeti Táncszínházzal együttműködve minden évben gálaestet rendez. Ennek keretében adják át a Szövetség szakmai díjait, alapítványok díjait, és a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjakat is.
Ezen kívül több magyar városban is színes előadásokkal, ingyenes táncórákkal, van ahol a legidősebb táncospár címért zajló Guinness-rekord kísérlettel, vagy kerekes-székes flash mobbal igyekeznek megszerettetni a táncot mindenkivel.
Sajószentpéteren – annak ellenére, hogy külön ezen a napon nem tartanak ilyen rendezvényt – sokan szeretik a táncot művelni, de akár csupán nézni is. Gondoljunk csak a legaktívabb csoportjaink, a Tücsökmadár (néptánc), a Gyöngyszem (mazsorett), vagy a Freedance-2008 (versenytánc) előadásainak népszerűségére a városi rendezvényeken.
A világnap apropóján itt is beszámolunk a táncosaink legutóbbi sikeres szerepléseiről.

A FREEDANCE-2008 TSE fiatal táncosai március 24-én az örkényi Pálóczi Kastélyban a hatodik alkalommal megrendezett „Cziffra Kupán”, a Tánciskolások és Művészeti Iskolások Táncversenyén először vettek részt. A mintegy háromszáz fős mezőnyben a formációs verseny első helyezése mellett a Gyerek I. és Gyerek II. Kezdő Latin és Egyéni tánc valamint Formációban összesen hét aranyérem, egy ezüstérem, három bronzérem a gyűjteményük, emellett még öt IV. és három V. helyezés fémjelzi a csapat munkáját. Amiért köszönet a szülőknek, és Sólyom Attila tánctanár odaadó szakmai munkájának.
Az egyesületben zajló munkát minősíti az a friss hír is, hogy április 7-én a Szlovákiai Ruzomberok (Rózsahegy) városkában a Szlovák Kupa Ruzomberok Open – 2018 nevű versenyen Sólyom Dániel – Zuzana Siminska páros a B-osztályban a nevezett 20 párosból az első helyet szerezte meg, így a következő versenyüket már az A-osztályban kezdhetik meg.

A Gyöngyszem Mazsorett Csoport az április 7-8-án Tiszavasváriban megrendezett „Revolution Dance Cup” nevű versenyen vettek részt. A három kategóriában (haladó-közép haladó-kezdő) zajló eseményen – amely az ismert minősítő versenyek típusát ötvözte a helyezésekért való küzdelemmel – a mieink az A-kategóriában (haladó táncosok, akik több éve táncolnak és versenyeznek eredményesen) mérették meg magukat. És egyáltalán nem találtattak könnyűnek. Ugyanis a Gyerek pom csapat az aranyéremhez még a „Legjobb koreográfia” díjat is elnyerte, míg a Gyerek-szóló, a Gyerek mini formáció és a Gyerek bot csapat valamint a Gyerek duó ezüstérme mellett az utóbbi Különdíjat is kiérdemelt.
A Junioroknál is a pom csapat produkciója az aranyérem mellett szintén „Legjobb koreográfia” díjat, a duó pom aranyérmet érdemelt, míg a duó bot, a bot csapat és a mini formáció ezüstéremben részesült.
A sikerekért köszönet illeti Sztofán Zsuzsanna csoportvezetőt, a kis táncosokat és természetesen az anyagilag is áldozatkész szülőket.

Mi pedig büszkék vagyunk rájuk, és további sikeres szereplést kívánunk mindkét csapatnak, amelyekről szeretnénk majd a város lakosságát is tudósítani.

Kiss Barnabás