Táncgála tizedszer

Kulturális hírek

Sajószentpéter táncélete az elmúlt hét végén jubileumot ült, ugyanis november 23-án (szombaton) 18 órától immár tizedik alkalommal rendezték meg az egy évtized alatt Sajószentpéter hagyományos kulturális eseményévé váló Formációs és Táncgálát.

A város kulturális életének egyik zászlóshajója a Sólyom Attila tánctanár által alapított és vezetett Freedance-2008 Táncsport Egyesület már tíz éve, hogy a Sportcsarnokban táncklubok fiataljait lát vendégül egy év végi seregszemlén. A bemutatón mindig megtelik a sportcsarnok, a rendezvény sok nézőt vonz, és hatalmas sikert arat.

Így történt ez mostani alkalommal is, amikor a két részből álló műsorban 9 táncklub képviseletében fellépő mintegy 200 táncos összesen 40 koreográfiát mutatott be, amelyek mindegyikét hatalmas taps fogadta, elismerésként a látványért és versenyzők, felkészítők fáradozásáért.

A hosszúra nyúlt estnek alaphangulatát a modern tánc (a vendéglátók melletti) másik helyi műhelye, a Gyöngyszem Mazsorett csoport fiataljainak megnyitó koreográfiája alapozta meg. Ezt követte a meghívott vendégek – közöttük dr. Faragó Péter polgármester -, valamint a résztvevő táncklubok, és versenyzőik köszöntése.

Majd a Freedance-2008 Táncsport Egyesület B-csapatának Sólyom Attila tánctanár által koreografált Bécsi keringőjével útjára indult egy végeláthatatlan modern tánc kavalkád. A műsor második felében természetesen még az A-csapat is bemutathatta tudását a hazai nézőknek.

Miskolc táncéletének képviseletében több koreográfiával is parkettre léptek a Kaffka Alapfokú Művészeti Iskola (koreográfus: Baráth Péter), a Diósgyőri Jazztánc Klub (Szenczi Zita, Jordán Virág, Pallai Zsolt), a Miskolc Táncakadémia (Baloghné Szép Ágnes), a  Miskolcz-Revital  Táncsport Egyesület (Baráth Péter), és a KÖDMÖN Táncsport Egyesület (Mezei Ágnes és Garabuczi Zsófia) táncosai.

Ez alkalommal is hatalmas sikert arattak az Ádám Dorottya koreográfus által vezetett budapesti D-Dance Company táncosai által bemutatott szóló, páros, és csapat koreográfiák, amelyekben a táncosok már-már a klasszikus balett, a táncszínház és az intimitás határát is bejárták. A táncokhoz választott (saját márkás) jelmezek a hatást, és az élményt csak még fokozták.

Állandó vendége a seregszemlének Rozsnyóról (Szlovákia) a Julius Schvarcz vezette Sambed TK, amelyet most a félig hazai Sólyom Dániel – Michaela Béresova páros egy-egy samba, cha-cha, rumba és paso double koreográfiával képviselt. Ugyan új párosításban, de a megszokott nagy sikerrel.

Köszönet illet minden kis táncost, felkészítő tánctanárt éppúgy, mint a szülőket a fáradozásaikért, a látvány bizonyára mindig kárpótolja őket. Biztos, hogy helyi tánckedvelő a nézőkkel együtt ők is várják a következő, a sorban tizenegyedik seregszemlét.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése