Tízéves a Freedance-2008 Társastánc Sportegyesület

Kulturális hírek

Sajószentpéter kulturális életében egyre meghatározóbb szerepet játszik a formációs és versenytánc műhely, a Freedance-2008 Társastánc Sportegyesület, melyről először szinte mindenkinek az alapítója, és művészeti vezetője, Sólyom Attila neve jut az eszébe. Alapításuk 10. évfordulóját stílusosan egy születésnapi bállal ünnepelték 2018. november 20-án a Kulturális és Sportközpontban.

A tíz évről dióhéjban:

A történet valójában már 1998 őszén elkezdődött, amikor Sólyom Attila társastáncra kezdte tanítani a Móra Ferenc Általános Iskola diákjait. Akik nyolc éven át kisebb-nagyobb sikerrel sajátították el a klasszikus táncok lépéseit.

Majd 2008 októberében Román Péterné és Sólyom Sándor segítségével az akkor jelentkezők leigazolásával – közülük néhányan még ma is aktív táncosok – létrehozta a jelenlegi Freedance-2008 Társastánc Sportegyesület. Műsorukra latin és standard tánc, valamint ezek mix és páros bemutató változatát vették fel.

2009 év végén megrendezték az I. Sajószentpéteri Formációs és Táncgálát, amelyen a város közönségének, azóta is minden évben bemutathatják tudásukat, és tanulhatnak is a már sikeres versenyzőktől és egyesületektől.

Az egyesület 2010. február 11-én kelt közgyűlési határozattal tagja lett a Magyar Táncsport Szövetségnek, megnyitva ezzel az utat a fiatalok versenyeztetése előtt. Az év őszén már bele is kóstolhattak a versenyek hangulatába.

2011 áprilisában a Miskolci Diák Formációs Versenyen I. és II., a Hatvani Formációs Versenyen I. helyezést, a VII. Zempléni Koreográfus és Minősítő Versenyen formációban „Ezüst” fokozatot érdemeltek ki.

A 2012. évi Formációs Magyar Bajnokságon Társasági Táncok kategóriában III. helyezést, a Latin-Mix kategóriában V. helyezést ért el az egyesület csakúgy, mint a következő év tavaszán Latin-Mix felnőtt kategóriában az „A” csapat.

2013 volt a legsikeresebb évük, amikor áprilisban a Modern Táncok Magyar Bajnokságán a „B” és „A” csapat két kategóriában (Bécsi keringő és Gloria latin-mix) magyar bajnoki címet nyert el, ezzel kvalifikálva a Nemzetközi Modern Tánc Világbajnokságra, ahol mindkét koreográfiával világbajnokok lettek.

2014-ben a város képviselő testülete ötéves sikeres munkájukat Elismerő Plakettel ismerte el.

2014 és 2018 között is számos formációs és páros versenyen elindultak, ahol mindig a dobogó valamelyik fokán, vagy közvetlenül annak közelében végzetek.

2017 őszétől felnőtt tánccsoportjuk is működik.

2018. szeptember 22-én sikeresen megrendezték az I. Sajószentpéteri Inter-Cars és Alapkő Nemzetközi Tánciskolás Versenyt, amelyből szintén hagyományt akarnak teremteni.

Múlt szombati báljukon sok régi táncos a maiakkal együtt ünnepelte az egykori és mostani sikereket, remélve, hogy legalább annyira édes lesz a jövő, mint a születésnapi tortájuk.

Az egyesületről és művészeti vezetőjéről, Sólyom Attiláról bővebben a Szentpéteri Krónika napokban megjelenő számában is olvashatnak. Aki ezúton mond köszönetet azoknak, akik a tíz év sikereihez hozzájárultak: Sajószentpéter Városi Önkormányzat, Kulturális és Sportközpont, Román Péterné, Sólyomné Rási Dóra, Sólyom Sándor, Sajó Attila, Csáki Károlyné, Sólyom Dániel, Szabó Emese, és még sokan mások.

Mi pedig a város nevében gratulálunk, köszönjük a rendezvényeken való aktív részvételüket, és további sikeres munkát kívánunk nekik!

Kiss Barnabás