Túrával és online jelenléttel emlékezhetünk meg idén a Föld napjáról

Bár a járványhelyzet miatt elmaradnak a csoportos programok, az internet helyet biztosít ahhoz, hogy megfelelő módon ünnepeljük bolygónkat.

A jelenlegi koronavírus-járvány nem válogat: szegény régiókban és fejlett országokban egyaránt pusztít. Megváltoztatja az ember hétköznapjait, éljen az Szenegálban, New-Yorkban vagy akár Sajószentpéteren. Ahogy a neve is mutatja: világjárvány. Jelenleg a koronavírusnál talán csak egy dolog átfogóbb bolygónkon, méghozzá az internet. Más korokban elképzelhetetlen lehetőségek állnak rendelkezésünkre, hogy enyhítsük a járvány okozta súlyos szociális hatásokat. Az online térben nem csak informálódhatunk, kapcsolatot tarthatunk ismerőseinkkel, távol élő rokonainkkal, vagy idős szeretteinkkel, akiket félünk kitenni a személyes találkozás veszélyeinek, de akár megtarthatunk különböző eseményeket, ünnepeket is – persze virtuális formában. Idén például bolygónk megünneplése is így zajlik.

Míg most a koronavírus a legnagyobb közös ellensége az emberiségnek, addig reflektorfény mögött továbbra is ott bújik az a veszély, amit hazánkban talán csak tavaly kezdtünk el valamennyire komolyan venni, pedig a tudósok már nagyjából 50 éve felhívták rá a figyelmünket. Ez a veszély a klímaváltozás, amit – úgy tűnhet – unalomig ismételgettek már különböző filmekben, mégis van még hová fejlődnünk a fenntarthatóság terén. Barack Obama, volt amerikai elnök beszélt így a problémáról: „Mi vagyunk az első generáció, amelyik a klímaváltozás hatásait már érzi, és mi vagyunk az utolsó generáció, amelyik tehet még ellene”. Mellette számos híresség hívta fel nagyon komoly érveket lobogtatva a figyelmet a közelgő klímakatasztrófára David Attenborough-n át Leonardo DiCaprio-ig.

Az első Föld napját 1970-ben, egy egyetemista hallgató kezdeményezésére tartották meg az USA-ban. A kampány, amit kezdetben csak figyelemfelhívásra találtak ki, most nemzetközileg elismert akciónap. Idén azonban nem ünnepelhetünk közösen, elmaradnak a zöld programok, az ilyenkor szokásos faültetések. Helyette az interneten fejezhetjük ki szimpátiánkat a bolygó megmentésére létrejött mozgalmak munkája iránt.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság például meghirdeti az első digitális Föld Napját: Április 22-től egy programsorozatot indítanak, melyet bárki teljesíthet a megadott határidőn belül (2021.04.22-2012.05.06 között). A feladat: keressen fel a nemzeti park egyik tanösvényét, külső bemutatóhelyét gyalogosan, vagy kerékpárral, esetleg tömegközlekedési eszközzel, és küldjön egy fényképet a túráról az  oktatas@bnpi.hu email címre. Vagy tanuljon a nemzeti park szakembereitől! Nézzen meg egyet, az általuk készített kisfilmekből (https://www.youtube.com/channel/UC4MfbJod7-yfF4huSy_pTRQ) majd töltsön ki legalább három online feladatlapot (https://www.bnpi.hu/hu/online-termeszetismereti-feladatok).  A beküldők között 4 db családi belépőt sorsol ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság!

Bájer Máté

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör