Újra felcsendült a Bányász himnusz

Kulturális hírek

A 70. bányásznapi központi ünnepség programjai Oroszlányban ugyan a pandémiás helyzetre tekintettel elmaradtak, Sajószentpéteren 2020. szeptember 4-én 17 órától a Bányász emlékműnél idén is megrendezték a városi megemlékezést.

Sajószentpéteren még napjainkban is élnek a bányász hagyományok, amelyek egykor a kis borsodi bányásztelepülés életét is meghatározták. Amelyekre emlékezni lehet, és emlékezni kell. A város ezt a bányászat megszűnése után is rendszeresen megteszi. Azt is megszokhattuk már a hosszú évek alatt, hogy augusztus utolsó hétvégéjén a bányász fúvószenekarok találkozójának városunk ad otthont. Ez a rendezvény sajnos most szintén elmaradt, de a Bányász himnusz pénteken délután mégis újra felcsendült.

A városi ünnepségen a 2017-ben BDSZ művészeti nívódíjában részesült Sajógyöngye népdalkör borsodi bányász dalcsokra köszöntötte a megjelenteket. Dr. Ferencsin Imre nyugdíjas bányamérnök, az OMBKE Borsodi Helyi Szervezet Nyugdíjas Baráti Társaság elnöke (akinek egykor édesapja is dolgozott itt könyvelési szakemberként) ünnepi megemlékezésében kitért a bányásznapról szóló rendelet szociális (munkaruha) és anyagi jelentőségére (hűségjutalom) is, és adatokkal alátámasztott rövid áttekintést nyújtott a bányászat történetének helyi vonatkozásairól. Kiemelve az úttörő szerepünket bányamentésben, számos műszaki megoldás kifejlesztésében, és a szakszervezeti munkában. Érdekes párhuzamot vont a kezdet és a vég között: a mai környezetvédők által elátkozott szén a XVIII. században még valójában környezetvédelmi problémára (az erdők megóvására) nyújtott megoldást. Majd részletesen taglalta, hogy mit adott a városnak a bánya: színvonalas sportot, országos, sőt világhírű sportolókat, a felolvasó kör, majd a kultúrház létrehozásán keresztül sokszínű kulturális életet. Lakásokat, és egy azokban élő, összetartó közösséget.

„Abban reménykedem, hogy a bányászok mentalitását, összetartó erejét, gerincességét, azt az erőt, amit ők a társadalomban képviseltek az utódok is átveszik, és a bányász hagyományokat továbbra is ápolni fogják. Ehhez kívánok a 70. bányásznapon is Jó szerencsét!”- zárta mondanivalóját.

A beszédét követően a Csorba Csaba a Művelődési Központ igazgatója örömmel jelentette be, hogy a szeptember 5-i megyei bányásznapi ünnepen Buczkó István kitüntetést vehet majd át.

Végül a jelenlévők a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar közreműködésével elhelyezték a megemlékezés koszorúit a bányász áldozatok névsorát tartalmazó emléktábla előtt.

A Bányász himnuszt hallgatva arra gondoltam, hogy most már valahol az égi bányászmezőkön hallgatja velünk az ismerős taktusokat Heidrich László is. Aki az emlékmű 2002 évi létrehozásában oroszlán szerepet vállalva oly sokat tett a bányász hagyományok ápolásáért, hogy kiérdemli a tiszteletbeli bányász címet. Mától érte is szól a lélekharang, neki is szól a himnusz.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése