Újra nálunk találkoztak a fúvósok

Kulturális hírek

A bányásznapi programok előhírnökeként egy héttel korábban minden évben megrendezik a Bányász Fúvószenekarok Országos Találkozóját. A bányász hagyományok életben tartásában Sajószentpéter most is példát mutatott: a fő helyszín ezúttal is a – városunk lassan igazi központjává váló – Bercsényi tér volt.

2018. augusztus 25-én, szombaton délután ragyogó napsütésben itt adott randevút egymásnak a hosszú évek alatt egyre fogyatkozó számú bányász „rezesbandából” négy.

Elsőként Csorba Csaba a Sajószentpéteri Kulturális és Sportközpont igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd röviden bemutatta a találkozó résztvevőit. Gyöngyösről a Bányász Kultúráért Alapítvány Fúvószenekarát, melyet Juhász András dirigál; Salgótarjánból a Bányász-Kohász Fúvószenekart, élén Kövesdi Krisztiánnal; a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekart, Lendvai Péter vezetésével; valamint a most először nálunk vendégeskedő Csala Kürtje Fúvószenekart és karnagyukat, Vágási Istvánt az erdélyi Barótról.

A hagyományos menetrend szerint elsőként az összevont zenekar a nemzeti himnuszunkat játszotta el, majd a karnagyok felváltva dirigálták a zenészeket olyan ismert indulók előadásában, mint a Klapka, a Fehérvári, a Hunyadi, a Losonci, a Honvéd, vagy a Jászkun.

A közös örömzene után Beőthy-Fehér Szabolcs, a Bánya- Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének tanácsosa köszöntötte a jelenlévő zenekarokat és a közönséget. Megköszönve a város önkormányzatának, hogy első szóra mindig szívesen vállalják és támogatják ezeknek a rendezvényeknek a megszervezését, majd a művelődési központ munkatársainak a lelkes, és szakszerű munkát a lebonyolításában. Örömét fejezte ki, hogy itt életben tartják a szép hagyományokat – amelyek közösséget megtartó erővel bírnak – ma is, és egyben reményét, hogy ez a jövőben sem történik majd másképpen.

Ezután emléklapokat nyújtott át a résztvevő művészeti csoportok vezetőinek, majd az összevont zenekar előadásában elhangzott a Bányász himnusz, és az együttesek külön-külön is bemutatkoztak a közönségnek egy-egy húszperces saját programmal.

Szombaton este a baróti zenekar még Kazincbarcikán, a Ságvári téren is fellépett, majd a találkozó vasárnap délelőtt folytatódott. Ekkor a gyöngyösi fúvósok Rudabányán, a barótiak Vadnán, míg a salgótarjániak Kazincbarcikán a görög katolikus templom mellett adtak koncertet.

A zenekari találkozó programja vasárnap 15.00 órakor Miskolc-Tapolcán úgy zárult, ahogyan nálunk kezdődött: egy közös koncerttel.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése