Városnapok tizedszer

Kulturális hírek

Június utolsó hétvégéjén már tizedik alkalommal látták vendégül a város és vonzáskörzete lakóit a Sajószentpéteri Városnapok rendezvénysorozatán. A Sajószentpéteri Kulturális és Sportközpont e jubileumi alkalommal is közösségi és művészeti programok színes palettáját kínálta a kikapcsolódni vágyók számára.

Sajószentpéter várossá nyilvánításának 20. évfordulóján, 2009-ben indult útjára a városnapok rendezvénysorozat, amely mára hagyománnyá, és minden évben a város közösségi és kulturális életének legnagyobb szabású, legszínesebb, és legszínvonalasabb programjává, mintegy viszonyítási pontjává vált. Az évek során mindig ezek a programok vonzották leginkább a helyi közönséget, hiszen minden korosztály, sokféle érdeklődésű ember találhat közöttük saját maga ízlésének leginkább megfelelőt. A forgatókönyv szinte semmit sem változott (ha már a foci VB-vel is konkurálni kellett most, stílszerűen a „győztes csapaton ne változtass” mondás elvén), azért mindig igyekeztek a szervezők meglepetéssel, valami friss ötlettel szolgálni.

A hagyományos menetrend szerint a jubileumi városnapok rendezvénysorozat június 21-én csütörtökön 17 órától a kulturális központ galériáján vette kezdetét. Ahol ünnepélyes keretek között Alvári Dóra művésztanár nyitotta meg a város (és nem mellesleg a Sajó TV) tehetséges fotóművészének alkotásaiból „Az objektív mögött” címmel válogatott kiállítását. A sajtó-, portré-, és művészfotó kategóriákban egyaránt otthonosan mozgó alkotó – aki bevallása szerint talán az állatokat szereti leginkább lencsevégre kapni – már több pályázat díjaival is bizonyította tehetségét, amelynek esszenciájában gyönyörködhettek most az érdeklődők.

Szombaton délelőtt a XV. Sajószentpéteri Borversenyen mérettettek meg a helyi és környékbeli szőlőtermelők zamatos nedűi és nyertek el különböző díjakat velük büszke gazdáik.

Ezekből természetesen nem fogyaszthattak egy kortyot sem a Miskolci Egyetemen kifejlesztett elektromos autót nekünk is bemutató mérnökök, hiszen az átalakított, egykor kedvelt Vokswagen Bogár már forgalomban is „saját lábán” közlekedik.

A helyi Gyöngyszem Mazsorett csoport és a Freedance-2008 TSE bemutatóját ugyan az időjárás nem fogadta kegyeibe, de Kökény Attila és Burai Krisztián már újra szabad téren dobogtathatta meg az őket kedvelő sajószentpéteriek szívét. Amíg a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia a rekeszizmainkat (főképpen a gyerekekét) igyekezett próbára tenni, addig a The Blakbirds néven a napot záró csapat az emlékezetünket: mennyire tudjuk még velük énekelni a könnyűzene halhatatlanjainak, a Beatles együttesnek örök dalait.

A vasárnap is az ízlelő bimbóink igénybevételével indult: a kulturális központ előtti parkban barátok, régi vagy éppen alkalmi ismerősök állhattak össze egy finom bogrács étel elkészítéséhez. Egy biztos: ezekből a zsűrinek még jutott egy adag, viszont aki később jött, az már nem mondhatta el ugyanezt, hiszen minden falat elfogyott.

A színpadon ezen a napon is a hazaiak (Sajógyöngye Népdalkör és a Tücsökmadár Néptáncegyüttes) alapozták meg a jó hangulatot, de a hagyományokban és a népművészetben gyönyörködhettünk a Bükki Vadászkürtös Egyesület rövid műsorában, vagy a Sajómenti Népművészeti Egyesület kézműves bemutatójában csakúgy, mint a helyiek alkotásaiban („Készült Szentpéteren” gyűjtőnév alatt).

A Triál bemutatón újra lélegzetelállító mutatványokat láthattunk, és szurkolhattunk, hogy hány bátor fekvő embert tudnak helyből átugrani a két kerék varázslói.

A bennünk felgyülemlett feszültséget Aradi Tibor humorista, majd egy kis sramli zenével az Akkordeon Harmónika Zenekar, végül a Bodrog Néptánc Együttes műsora és táncháza igyekezett oldani.

Az opera és a musical határán egyensúlyozó Dolhai Attila, valamint Vastag Csaba és csapata akusztikus koncertje egyre fokozta a hangulatot. Hogy az majd az idei városnapokat a sportpálya színpadán búcsúztató Hooligans együttes élő zenéje közben a tetőfokára hághasson.

A túlnyomóan szép nyári idő, és a szponzorok segítsége nélkül természetesen ezek mind nem jöhettek volna létre, hiszen egész évre normatív kulturális támogatásként egy ilyen nagyságú város nem kap az államtól annyi forrást, amennyiből csak ezt az egyetlen rendezvényt meg lehetne szervezni. És nem három nap az év.

Mi azért jó néhány nívós kulturális esemény után várjuk a következő, 2019. évi városnapok programjait.

Kiss Barnabás

FOTÓGALÉRIA – X. Sajószentpéteri Városnapok: Szombati kavalkád

FOTÓGALÉRIA – X. Sajószentpéteri Városnapok: Vasárnapi kavalkád