Versek Lévay emlékére

Kulturális hírek

Sajószentpéter városa szülöttének, Lévay Józsefnek emléke előtt tisztelegve születésnapja (november 18.) hetén ez évben is megrendezi a Lévay-napok programsorozatot. Amelyen egyben a halála 100. évfordulójára meghirdetett Lévay-emlékévnek záró rendezvénye is.

A már szép hagyománnyá vált Lévay-napok 2018. november 12-én (hétfőn) 14 órakor a Kazincbarcikai tankerülethez tartozó általános iskolák diákjai számára meghirdetett szavalóversennyel vette kezdetét a Sajószentpéteri Kulturális Központban.

A színházteremben a verseny megnyitója ünnepélyes hangulatát a színpadon helyi Musical Stúdió alapozta meg egy megzenésített Lévay-vers (Száraz ágon bús gerlice turbékol) előadásával.

Béres Beáta a szervezők MSK nevében köszöntötte a megjelent versenyzőket, felkészítő tanáraikat, és a zsűrit, majd Csorba Csaba a Kulturális és Sportközpont igazgatója foglalta össze röviden Lévay József életének, valamint pályafutásának fontosabb állomásait. Kiemelve, hogy a sokoldalú költő, műfordító, újságíró, tanár, és közéleti ember emlékének megőrzése, továbbadása elsősorban a szülőhelyének elemi kötelessége.

Ezután az öt oktatási intézmény képviseletében a seregszemlén megjelent 25 diák (Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Szögligeti telephelye 3 fő; Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Dózsa György Tagiskolája 3 fő; a helyi Kossuth Lajos Általános Iskola 5 fő; Hunyadi Mátyás Tagiskola 5 fő és a Móra Ferenc Tagiskola 9 fő) két helyszínen mutathatta meg tudását.

A színházteremben a mezőny zömét adó 4-5-6. osztályosok versenyében a 19 szavalat meghallgatása után a zsűri az alábbi sorrendet állította fel:

 1. Szuhai Lilla (Dózsa – 6. osztály)
 2. Kelemen Dzsenifer Mária (Móra – 4. osztály)
 3. Jakkel Luca Petra (Hunyadi – 5. osztály).

A galérián a hat 7-8. osztályos diák alkotta csoport képzeletbeli dobogója pedig az alábbiak szerint alakult:

 1. Budaházi Fanni (Kossuth – 7. osztály)
 2. Varga Ádám (Kossuth – 7. osztály)
 3. Mázik Dániel (Dózsa) – 8. osztály).

A többi versenyző emléklapot vehetett át, hiszen itt ma igazából mindenki nyert. Az előadók tapasztalatokkal, versenyrutinnal, a zsűri tagjai és a hallgatók pedig számtalan szép előadással lehettek gazdagabbak, melyek között bizony akadtak olyanok is, amelyek elvarázsolták őket. Öröm volt hallani, hogy kivétel nélkül mindenki mennyire érthetően, tisztán adta elő a költeményeket, korának megfelelően megértve azokat. Bár a negyedikesek jelentek meg legnagyobb létszámmal (11 fő), a nyolcadikosok a legkevesebben (2 fő), a hallottak alapján talán mégsem kell féltenünk a magyar nyelvet, az irodalmat, a költészetet, amelyek, ha folyamatosan formálódnak is, de ki nem veszhetnek az életünkből.Azzal mi magunk vesznénk el.

A város nevében szívből köszönjük a gyerekek áldozatos munkáját, a felkészítő tanárok fáradozását, melyeknek eredményével megtisztelték a rendezvényt, városunkat, és Lévay József emlékét. És azt, hogy az utóbbi megőrzéséhez is hozzájárultak azzal, hogy az ő költeményeiből is találhattunk az előadottak között.

Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

 • Központi Segélyhívó: 112
 • Rendőrség: 107
  Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
 • Mentők: 104
 • Tűzoltók: 105
 • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör