10. A háztartás vízforrásai

A nagy mezőgazdasági és ipari felhasználók, valamint a közületi vízművek leginkább három forrásból fedezik az édesvíz-szükségletüket:
• felszíni vizekből (patakok, folyók, természetes és mesterséges tavak)
• talaj- és rétegvízből (a magasabb vagy mélyebb rétegekben összegyűlt víz)
• csapadékvízből.
Magyarország településeit 35-35 százalékban folyamparti kavicságyból, és felszín alatti védett rétegekből, 25 százalékban mészkő- és dolomithegyek (például Tatabányán a Gerecse) karsztjából, és csupán 5 százalékban a felszíni vizekből (Ózdot és Kazincbarcikát a Lázbérci-víztározóból) látják el vízzel. Az ivóvizek folyamatos kitermelésével egyre nő a vízhiány, és csökken a felszín alatti vizek szintje. Ehhez az is hozzájárul, hogy a lebetonozott területek növekedésével csökken a visszaszivárgásra alkalmas felületek aránya. A háztartások alapvetően három módon juthatnak a szükséges vízhez: legnagyobb mennyiségben (a legdrágábban) a közületi vízművek vezetékrendszereiből, kisebb részben (és költséggel) fúrt kutakból, és szinte ingyen a csapadékvíz összegyűjtéséből. A víz kezelésének bonyolult folyamatai mellett a szennyvíztisztítás költségei is állandóan növekszenek, ezért már csupán anyagi megfontolásból is érdemes vezetékes víz egy részét az utóbbiakkal érdemes kiváltani, ezzel a megterhelt rendszerek tehermentesítéséből is kivesszük részünket.  

TOP-2.1.3-16-BO1-2021-00117
© Sajószentpéter 2022 - Minden jog fenntartva!

Made with Mobirise